Pages

Monday, September 2, 2019

Orkan Dorian: evakuirali bodo celotno obalo Južne Karoline #video - Siol.net

Orkan Dorian: evakuirali bodo celotno obalo Južne Karoline #video - Siol.net

Zaradi orkana Dorian bodo evakuirali celotno obalo Južne Karoline. Orkan je včeraj dosegel otočje Bahamov, vetrovi pa so presegli 300 kilometrov na uro. Gre za najmočnejši hurikan letos na celotnem svetu. Močan veter je dvignil gladino morja za več kot pet metrov in ustvarja velike ter nevarne valove po celotni obali.

Po zadnjih podatkih vremenoslovcev bo orkan Dorian pozno večer oziroma v torek zjutraj dosegel obalo Floride, kjer so že razglasili izredne razmere, in se nato usmeril na sever ob obali Georgie ter obeh Karolin. Veter, ki je včeraj dosegel tudi več kot 200 kilometrov na uro naj bi malenkost uplahnil, še vedno pa Dorian ostaja hurikan pete stopnje.

"Dorian v prihodnjih nekaj dneh ne bo izgubil moči," je za CNN dejal eden od vremenoslovcev.

Orkan je na otokih Bahamov poškodoval številne domove. Več ulic je povsem pod vodo. Bahamski premier Huber Minnis je včeraj zvečer na novinarski konferenci dejal, da se spoprijemajo z orkanom, kot ga v zgodovini še niso videli. Več kot 400 tisoč ljudi so pozvali, naj se umaknejo na varno.

Orkan Dorian Novice Dorian s silovitostjo orkana pete stopnje dosegel Bahame

Visoki valovi, čolni ujeti v krošnjah dreves

Orkan Dorian Foto: Reuters Ameriški Nacionalni center za orkane je Doriana označil za "katastrofalnega". V videoposnetkih, ki jih je na spletu objavil bahamski časnik Tribune 242, je videti orjaške valove, ki so segali čez strehe lesenih hiš, prevrnjene čolne, ki so ujeti v krošnjah dreves, in druge naplavine, AFP povzema STA.

Guverner Južne Karoline Henry McMaster je odredil obvezno evakuacijo celotne obale te ameriške zvezne države, ki naj bi jo Dorian dosegel v sredo. To je najmočnejši in največji orkan v moderni zgodovini, zagotovo najmočnejši, kot smo ga kdaj videli, je opozoril McMaster.

Florida Novice Orkan Dorian: ponekod na Floridi zmanjkalo goriva, turisti zapuščajo Bahame

"Pričakujemo obsežne poplave"

Večina vremenskih modelov kaže, da naj bi rahlo oslabel, se obrnil proti severu in se v prihodnjih dneh pomikal ob ameriški obali in grozil zveznim državam Georgia ter Južna in Severna Karolina.

Ameriški predsednik Donald Trump je obljubil zvezno pomoč pri odpravljanju posledic divjanja narave. Ameriški predsednik Donald Trump je obljubil zvezno pomoč pri odpravljanju posledic divjanja narave. Foto: Reuters

Guverner Floride Ron DeSantis je v nedeljo razglasil izredne razmere in milijone prebivalcev opozoril, naj se pripravijo na "izredni dogodek". "Pričakujemo obsežne poplave. Vse prebivalce Floride pozivamo, naj si naredijo sedemdnevno zalogo hrane, zdravil in vode," je dodal.

orkan Dorian Novice Trump: Orkan Dorian, ki se bliža Floridi, bo morda eden največjih

Let's block ads! (Why?)



2019-09-02 06:06:37Z
https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMiYmh0dHBzOi8vc2lvbC5uZXQvbm92aWNlL3N2ZXQvb3JrYW4tZG9yaWFuLWV2YWt1aXJhbGktYm9kby1jZWxvdG8tb2JhbG8tanV6bmUta2Fyb2xpbmUtdmlkZW8tNTA2MTIw0gEA?oc=5

Čítať ďalej >>>>


No comments:

Post a Comment