Pages

Tuesday, October 1, 2019

4K Invest ukinil svojo spletno stran, direktorja Adrie že nekaj dni ni v Sloveniji - 24ur.com

4K Invest ukinil svojo spletno stran, direktorja Adrie že nekaj dni ni v Sloveniji - 24ur.com

Potem ko je vodstvo Adrie Airways v ponedeljek vložilo predlog za stečaj, se čaka še na uradno sprožitev stečajnega postopka nad prevoznikom. Vlada medtem proučuje možnost ustanovitve novega prevoznika, lastnik Adrie Airways, sklad 4K Invest, pa je že ukinil spletno stran.

Fraport Slovenija je za danes sklical novinarsko konferenco, po pričakovanjih bo ta namenjena podrobnostim ob napovedanem stečaju Adrie. Že v ponedeljek so v upravljavcu brniškega letališča poudarili, da je njihova prva skrb namenjena potnikom, ki so ostali brez letalskih povezav ter zagotavljanju rednosti in varnosti letalskih operacij na ljubljanskem letališču.

Spletna stran je konec tedna bila dostopna, po razglasitvi stečaja pa ne več.FOTO: 24ur.com

Adria Airways se je v stečaju znašla zaradi slabega poslovanja lastnika 4K Invest. Prodaja je bila takrat predstavljena kot prihodnost za Adrio, kaže pa, da lastnik dolgoročnih načrtov ni imel, vsaj kar se kaže poslovanja družbe. Pojavljajo se tudi primeri, ki jasno kažejo na izčrpavanje družbe. Državni organi in politiki danes v en glas ponavljajo, da gre za zelo slabega lastnika, na številna opozorila medijev v zadnjih treh letih pa niso naredili veliko. Sklad 4K Invest, ki so ga razglaševali za rešitelja, je ukinil svojo spletno stran, po naših informacijah pa se direktor Adrie Airways Holger Kowarschže nekaj dni ne nahaja v Sloveniji.

Holger Kowarsch je v skladu 4K Invest že nekaj let.FOTO: Wayback Machine

Adria Airways je v ponedeljek pojasnila, da je vodstvo družbe predlog za stečajni postopek vložilo zaradi insolventnosti družbe in v skladu z zakonskimi določbami, ki mu v položaju, v kakršnem se je Adria znašla, nalaga obveznost predlagati stečaj podjetja. Sodišče ima predviden tridnevni zakonski rok, v katerem mora odločiti o začetku stečajnega postopka.

Agencija za civilno letalstvo je po vložitvi predloga za stečaj Adrii odvzela operativno licenco, družba pa je odpovedala vse še predvidene lete.

Da je edini možen scenarij za Adrio v trenutnem položaju stečaj, je v ponedeljek presodila tudi vlada, ki po stečaju vidi dve možnosti. Ena je, da bo trg uredil položaj po načelu ponudbe in povpraševanja, kar pa se ne bo zgodilo čez noč. Ideja države, da bi lahko subvencionirala določene povezave, da bi zagotavljala povezanost Slovenije, je malo verjetna, saj so pravila Evropske unije glede dodelitve zelo stroge. Večinoma ga odobrijo za težko dostopne regije in otoke, kjer letala predstavljajo zelo pomembno, pogosto edino, povezanost z ostalim svetom. Napovedi, da bi Lufthansa lahko prevzela polovico povezav Adrie, in s tem obdržala povezanost s transportnimi centri te letalske družbe, bi možnost, da bi EU odobrila subvencioniranje, zelo omejilo, saj že zdaj obstajajo alternativne povezave iz Ljubljane do Londona, Varšave, Bruslja, Moskve in Pariza. 

Adria Airways se je v stečaju znašla zaradi slabega poslovanja lastnika 4K Invest.

Druga je ustanovitev novega podjetja, kar bi naredila država. To je možnost, ki bi prav tako terjava svoj čas. Več virov nam je potrdilo, da država nima ne načrta ne finančne ocene o tem, koliko bi nov letalski prevoznik stal. Štiri do pet milijonov, kolikor se omenja, je po njihovem mnenju preveč optimistična ocena. Resno vprašanje je tudi, ali jim bo to uspelo narediti v tako kratkem času, preden bi tuje letalske družbe že prevzele dobičkonosne linije in s tem praktično izrinile novonastalo družbo. 

Najhujša je novica o stečaju nekdanjega nacionalnega letalskega prevoznika, ki bo tako po skoraj 60 letih dočakal svoj konec, za 558 preostalih zaposlenih, ki bodo tako dobili nazaj delovne knjižice.

Zaposleni so po vložitvi predloga za stečaj prst usmerili predvsem v vlado, ki po njihovih besedah ni izbrala najboljše odločitve za družbo in državo. Od vlade zahtevajo predložitev finančne analize, na podlagi katere je sklenila, da Adrie ni smiselno reševati. Moti jih tudi, da niso sodelovali v postopkih.

Let's block ads! (Why?)



2019-10-01 06:46:00Z
https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMif2h0dHBzOi8vd3d3LjI0dXIuY29tL25vdmljZS9nb3Nwb2RhcnN0dm8vNGstaW52ZXN0LXVraW5pbC1zdm9qby1zcGxldG5vLXN0cmFuLWRpcmVrdG9yamEtYWRyaWUtemUtbmVrYWotZG5pLW5pLXYtc2xvdmVuaWppLmh0bWzSAQA?oc=5

Čítať ďalej >>>>


No comments:

Post a Comment