Pages

Thursday, October 31, 2019

FOTO: Vsi stanovalci z ogroženega območja v Mariboru evakuirani, sirene že zatulile - Svet24.si

FOTO: Vsi stanovalci z ogroženega območja v Mariboru evakuirani, sirene že zatulile - Svet24.si

V Dvorani Tabor se je pred začetkom deaktivacije bombe zbralo 26 ljudi, nekateri med njimi so s sabo prinesli tudi hišne ljubljenčke. Skupaj je bilo sicer evakuiranih 80 ljudi.

Kot je za STA povedal Rudolf Golob iz mariborske enote uprave za zaščito in reševanje, so vrata dvorane odprli ob osmih zjutraj, glede na obseg območja pa danes niti niso pričakovali velikega števila ljudi. Za vse so poskrbeli z napitki in manjšimi prigrizki, na voljo so tudi postelje, če bi kdo želel leči, a za zdaj te potrebe ni bilo.

Med evakuiranimi prebivalci, ki so prišli v Dvorano Tabor, je največ bolgarskih delavcev, pa tudi nekaj posameznikov in družin. Pred morebitnim pokanjem so seboj pripeljali tudi tri muce in enega kužka.

Kot je povedal Aleksander Rotman, še pred nekaj dnevi ni pričakoval, da bodo praznik preživeli v dvorani, a če je evakuacija potrebna in stroka je odločila, da je temu tako, potem je odločitev treba spoštovati. Da ne bi živali pustili samih doma, so jih vzeli s seboj, saj se bojijo pokanja in imajo tudi sicer v teh primerih težave z njimi.

"Verjetno, če bi bilo lepše vreme, bi se odpravili kam drugam, a glede na dež nam je boljše tukaj, pa še družba je," je dejal Rotman, ki je zadovoljen s tem, kako so za njih poskrbeli, vseeno pa upa na čim prejšnji povratek domov.

Tudi Ivana Golob, ki je prišla z materjo in očetom, je pričakovala drugačne praznike, so pa ves čas spremljali informacije iz medijev in se na koncu odločili, da zaradi varnosti gredo v Dvorano Tabor. "Naredili smo tisto, kar je potrebno. Žal je slabo vreme, zato bomo tukaj počakali, da čim prej mine nevarnost in gremo domov," je še dodala Golobova.

bomba, maribor, območje-evakuacije
Mestna občina Maribor
Območje evakuacije za prvo bombo.

Na območju prepovedano gibanje

Kot so sporočili iz Mestne občine Maribor so v bližnjem Univerzitetnem kliničnem centru paciente z vzhodne strani kirurške stolpnice že preselili na zahodno stran, obiski pa so prepovedani. 

Na območju 300 metrov okoli nahajališča bombe je prepovedano gibanje ljudi in vozil, ustavljen je železniški promet, ceste zaprte in prekinjena dobava plina. Europark je zaradi praznikov zaprt.

bomba, maribor, evakuacija
Predvidoma okoli 16. ure bodo s polminutno sireno naznanili konec nevarnosti.
bomba, maribor, detonacija, evakuacija, 31.-10
Ceste so zaprte.

Začetek naznanili z dvominutno opozorilno sireno

Začetek deaktivacije bombe so naznanili z dvominutno opozorilno sireno, predvidoma okoli 16. ure pa bodo s polminutno sireno naznanili konec nevarnosti. Postopek onesposobitve bombe naj bi bil varen, saj ga bodo opravili strokovno usposobljeni in izkušeni pirotehniki. Obe bombi imata sicer mehanske vžigalnike, medtem ko je imela tista pred časom na Vurberku kemičnega, zato naj bi bila nevarnost temu primerno manjša.

Še ena akcija Mariborčane čaka v nedeljo, ko bodo morali odstraniti še drugo, dvakrat težjo bombo, najdeno med gradbenimi deli na železniški progi pri železniškem mostu na drugi strani Drave. Ta dan so ob 300-metrskem evakuacijskem območju, ki zajema okoli tisoč ljudi, določili še 600 metrov širok pas, kjer bodo izvedli ukrepe umikanja.

Bombo bodo strokovnjaki uničili na kraju najdbe. Takšni postopki se po besedah poveljnika državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi Darka Zoniča "v 99,9 odstotkih iztečejo, kot je treba". Drugo bombo so pred nedeljsko deaktivacijo premestili nekoliko nižje po železniškem nasipu, saj bi drugače bila potrebna širša evakuacija.

Let's block ads! (Why?)



2019-10-31 10:41:24Z
https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMimgFodHRwczovL25vdmljZS5zdmV0MjQuc2kvY2xhbmVrL25vdmljZS9zdmV0LzVkYmFiOWU0ZDFlNDUvZm90by12c2ktc3Rhbm92YWxjaS16LW9ncm96ZW5lZ2Etb2Jtb2NqYS12LW1hcmlib3J1LXplLWV2YWt1aXJhbmktei1uamltaS10dWRpLWhpc25pLWxqdWJsamVuY2tp0gEA?oc=5

Čítať ďalej >>>>


No comments:

Post a Comment