Pages

Thursday, November 14, 2019

Najbogatejši Slovenci: Iza in Samo Login daleč pred ostalimi - 24ur.com

Najbogatejši Slovenci: Iza in Samo Login daleč pred ostalimi - 24ur.com

Znana je prva deseterica na lestvici najbogatejših Slovencev. Vrh zasedata zakonca Login, še vedno edina Slovenca z več kot pol milijarde evrov premoženja. 400 milijonov evrov za njima sta Sandi Češko in Livija Dolanc, tretji je še en milijonar iz OutFit7 Marko Pistotnik. Povedano drugače: v prvi trojici, skupaj težki milijardo in 195 milijonov evrov, tudi letos ni sprememb.

Revija Manager z lestvico 100 najbogatejših Slovencev izide jutri, prvih deset pa je znanih že danes.

Na vrhu lestvice najpremožnejših Slovencev ni sprememb, že šesto leto zapored tam kraljujeta glavna ustanovitelja podjetja z razvedrilnimi mobilnimi aplikacijami Outfit7 Iza in Samo Login. S 689 milijoni evrov sta za skoraj 400 milijonov prehitela Sandija Češka in njegovo partnerico Livijo Dolanc na drugem mestu. 

Zakonca Login sta januarja 2017 podjetje za milijardo dolarjev prodala kitajskemu holdingu United Luck Group in se preusmerila na povsem drugo poslovno pot. V zadnjem času namreč investirata v rešitve za brezmesno prehranjevanje, ki bi bile na eni strani prijazne do okolja, na drugi pa zdrave in okusne, so sporočili iz uredništva Managerja, kjer nastaja lestvica 100 najbogatejših Slovencev. 

Zakonca Login sta še vedno edina Slovenca z več kot pol milijarde evrov premoženja.FOTO: POP TV
Iza in Samo Login imata več premoženja kot drugi, tretji in četrti na lestvici skupaj.

55-odstotni delež v svojem podjetju Studio Moderna sta pred kratkim prodala tudi Sandi Češko in Livija Dolanc. Koliko sta dobila zanj, ni znano. Njuno premoženje sicer ocenjujejo na 296 milijonov evrov, kar je nekoliko manj kot lani. Obdržala sta del podjetja, ki se ukvarja z naprednimi ležišči, kupnino nameravata porabiti za osvajanje ameriškega trga. 

Podobno kot na prvem in drugem, tudi na tretjem mestu ni sprememb, tam je še vedno 210 milijonov evrov "težek" Marko Pistotnik, ki je tako kot zakonca Login obogatel s podjetjem OutFit7.

Sandi Češko skupaj s partnerico Livijo Dolanc zaseda drugo mesto na lestvici najbogatejših.FOTO: POP TV

Z lanskega šestega se je na četrto mesto povzpela družina Lah, pod palcem imajo 169 milijonov evrov. Igor Lah, ki je obogatel z zbiranjem lastninskih certifikatov državljanov, je lastnik ciprske družbe Ampelus Holding, ta pa ima v lasti Steklarno Hrastnik. 

Joc Pečečnik, ki je od lani izgubil kar petino premoženja, je s 155 milijoni na petem mestu, na šestem pa je s 135 Igor Akrapovič. Tatjana in Albin Doberšek iz podjetja Engineering Dobersek sta zasedla sedmo mesto na lestvici najbogatejših Slovencev. Za njima sicer ni poslovno najbolj spodbudno leto; medtem ko so lani njuno premoženje ocenjevali na 183 milijonov evrov, jima letos pripisujejo "le" še 126 milijonov. 

Damian Merlak, ki je obogatel s kriptovalutami in denar med drugim vložil v hotele ob Bohinjskem jezeru, je z le dvema milijonoma manj na osmem mestu. Na devetem je novinec v deseterici Franc Frelih, dolenjski poslovnež, ki je začel z izdelovanjem folij in plastičnih vrečk, danes pa med drugim obvladuje Tovarno olja Gea in mirnsko Dano. 

Damian Merlak je najbogatejši slovenski milenijec.FOTO: POP TV

Deseterico zaključujeta Dari in Vesna Južna s 111 milijoni evrov, ki prek družbe Perspektiva FT obvladujeta več podjetij, med drugim sevniško tekstilno podjetje Lisca in novomeškega gradbenika CGP. Zanimivo, prav zaradi oškodovanja slednjega za 4,5 milijona evrov ter pranja denarja je bil Dari Južna pred leti obsojen. V zapor mu ni bilo treba, s sodiščem se je pogodil za 1.260 ur družbeno koristnega dela in plačal 1,31 milijona evrov kazni. V dobrodelne namene je moral različnim bolnišnicam odšteti še 187 tisočakov.    

Za prikaz vsebine je potrebno omogočite piškotke družbenih omrežij. Omogoči piškotke

Menjave

Na letošnji lestvici je en novinec in deset ljudi ali družin, ki so se po premoru znova vrnili med 100 najbogatejših. Menjav je tako največ v zadnjih štirih letih. Po eno- ali večletnem premoru so se vrnili: Andrej Slokar (Incom), Arion in Tiara Habestor (Armeton), Marino in Marjeta Furlan (Intra Lighting), Miha in Jure Šmarčan (ADK), Frederik Čeček (ADK), Bogdan Špes (ADK), Vili Šumer (ADK), Sonja Gole(Adria Mobil), Lado Kastelec (Avtotransporti Kastelec) in Iztok Špan (Tajfun Planina).

Omenimo naj še Boštjana Bandlja, ki mu je že drugo leto zapored uspel največji skok. Tokrat za 150 odstotkov oziroma 60 milijonov evrov na 98,8 milijona. Bandelj je ustanovitelj ekstremno rastočega podjetja Belektron, ki se ukvarja s trgovanjem z emisijskimi kuponi. Prihodki in dobiček podjetja zelo nihajo, zato je ocenjevanje še posebej oteženo, so sporočili avtorji lestvice.   

Skupno premoženje nekoliko manjše kot lani

Skupno premoženje 100 najbogatejših Slovencev v primerjavi s preteklimi leti ni doseglo novega rekorda, celo malenkost je upadlo, so sporočili iz uredništva Managerja. "Znaša 5,6 milijarde evrov, kar je dva odstotka manj kot lani. Tudi prag lestvice je nižji: premoženje 100. najbogatejšega Slovenca znaša letos 22,2 milijona evrov (lani 24,2 milijona evrov).

"Premoženje, ki ga vrednotimo za potrebe lestvice, so v veliki večini deleži podjetij v (so)lastništvu Slovencev. Ker je več podjetnikov v zadnjih letih že prodalo podjetja, kar pet med prvimi enajstimi najbogatejšimi denimo, v skupni vsoti premoženja vseh 100 najbogatejših Slovencev narašča delež kupnin, letos te pomenijo že približno četrtino," so še pojasnili.  

Kot zanimivost so dodali, da so na lestvici vse bolj zastopani ustanovitelji garažnih podjetij, "ki so po letih neprestanih vlaganj razvili podjetja do te ravni, da so vredna več deset milijonov evrov". 

Pri pregledu bilanc podjetij v lasti najbogatejših so avtorji Managerjeve lestvice ugotovili še, da so številna tako rekoč nezadolžena. "Še več, na bančnih računih imajo več milijonov, v ne tako redkih primerih celo več deset milijonov evrov," so dodali. 

Let's block ads! (Why?)



2019-11-14 10:00:00Z
https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMiRWh0dHBzOi8vd3d3LjI0dXIuY29tL25vdmljZS9nb3Nwb2RhcnN0dm8vbmFqYm9nYXRlanNpLXNsb3ZlbmNpLTIuaHRtbNIBAA?oc=5

Čítať ďalej >>>>


No comments:

Post a Comment