Pages

Tuesday, November 26, 2019

Pahor predlaga Šarcu sklic Sveta za nacionalno varnost - Siol.net

Pahor predlaga Šarcu sklic Sveta za nacionalno varnost - Siol.net

Predsednik republike Borut Pahor je premierju Marjanu Šarcu danes poslal pismo, v katerem mu predlaga, da skliče sejo Sveta za nacionalno varnost "v zvezi z zelo skrb vzbujajočimi zaostritvami odnosa med Sovo in Knovsom, ki naslavljajo demokratični nadzor nad obveščevalnimi službami in varovanje nacionalnih interesov".

Ob tem je Pahor predlagal tudi, da na sejo Šarec povabi tako njega kot predsednika državnega zbora, pa tudi predstavnika največje opozicijske stranke in predsednika parlamentarne Komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb (Knovs).

Sova Novice Sova: Tajni podatki so bili razkriti večkrat

Sova: Pri objavi javnega dela poročila so bili razkriti tajni podatki

Zadnjo zaostritev odnosov med Slovensko obveščevalno-varnostno agencijo (Sova) in Knovsom predstavlja naznanilo suma storitve kaznivega dejanja razkritja tajnih podatkov, ki ga je Sova podala na tožilstvo in policijo zaradi javnega dela poročila Knovsa o zapletih v arbitražnem postopku.

Na Sovi so namreč prepričani, da je pri objavi javnega dela poročila prišlo do večkratnega razkritja tajnih podatkov, se pa po pojasnilih tožilstva njihovo naznanilo ne nanaša na nobeno določeno osebo. Predsednik Knovsa Matej Tonin je ob tem obtožil državnega sekretarja v kabinetu predsednika vlade Damirja Črnčeca, da je zlorabil Sovo, da je lansiral lažno novico, "katere cilj je diskreditacija mene in Knovsa". "Oslabljen Knovs je v interesu Marjana Šarca, vendar nevarnost za demokracijo," je prek Twitterja sporočil Tonin.

Matej Tonin Novice Nekdanji obveščevalec: Sova ni imela druge možnosti, kot da ovadi Tonina

Pred Knovs tudi Šarec in Črnčec

Odnosi med Sovo in Knovsom so napeti že od afere v zvezi z zaposlitvijo znanke premierja Marjana Šarca na Sovi. Knovs je v zvezi s kadrovanjem opravil nadzor na Sovi, nato pa od nje želel še določene podatke, ki jih Sova ni želela posredovati. Sova je ocenila, da je Knovs prekoračil svoja pooblastila, hkrati pa menila, da je eden od članov Knovsa, ki so opravili nadzor, posredoval tajne podatke medijem. Tožilstvu in policiji je tudi naznanila "znane in neznane storilce" zaradi suma izdaje tajnih podatkov.

Tonin je napovedal, da bodo pred Knovs povabili direktorja Sove Rajka Kozmelja, vodjo kadrovske službe na Sovi, vse zaposlene na Sovi, ki so se ukvarjali s primerom zaposlitve Šarčeve znanke, pa tudi njo. Povabili bodo tudi premierja Šarca in državnega sekretarja Črnčeca, nadaljnji postopki Knovsa pa bodo po besedah Tonina odvisni od pričanj.

Matej Tonin NSi Novice Neuradno: Sova zaradi izdaje tajnih podatkov ovadila Tonina

Let's block ads! (Why?)



2019-11-26 13:24:51Z
https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMiamh0dHBzOi8vc2lvbC5uZXQvbm92aWNlL3Nsb3ZlbmlqYS9wYWhvci1pbWEtZG92b2xqLXNhcmN1LXByZWRsYWdhLXNrbGljLXN2ZXRhLXphLW5hY2lvbmFsbm8tdmFybm9zdC01MTI3OTnSAQA?oc=5

Čítať ďalej >>>>


No comments:

Post a Comment