Pages

Tuesday, November 26, 2019

Predsednik republike pozval k sklicu seje sveta za nacionalno varnost - Delo

Predsednik republike pozval k sklicu seje sveta za nacionalno varnost - Delo

Ljubljana – »Vsi se moramo zavedati, da kot država potrebujemo dobro delujoče varnostne in obveščevalne službe, tako zaradi naših varnostnih kot tudi gospodarskih in političnih interesov, je predsednik državnega zbora in prvi mož SD Dejan Židan pokomentiral neuradno informacijo, češ da je Sova ovadila predsednika parlamentarne komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb (Knovs) Mateja Tonina.

Sovino naznanilo suma razkritja tajnih podatkov se ne nanaša na določeno osebo
Vodja ljubljanskega tožilstva Katarina Bergant je danes sicer pojasnila, da so danes na tamkajšnjem okrožnem tožilstvu od Sove prejeli naznanilo suma storitve kaznivega dejanja izdaje tajnih podatkov, ki pa se ne nanaša na nobeno točno določeno fizično osebo.

Poudaril je, da je značilnost demokratičnih ureditev temeljit civilni nadzor nad temi službami. Opravljati ga mora komisija za nadzor varnostnih in obveščevalnih služb (Knovs). V tem trenutku je po njegovem najpomembneje vedeti, da »kakršna koli zloraba teh služb ali nadzora nad njimi v politične namene škodi interesom države kot celote«. Zato je pozval vse, da morajo biti zlasti na področju varnosti slovenskih interesov izrazito predvidni in državotvorni.

Predsednik republike Borut Pahor pa je v zvezi z zelo skrb vzbujajočimi zaostritvami odnosa med Sovo in Knovsom, ki naslavljajo demokratični nadzor nad obveščevalnimi službami in varovanje nacionalnih interesov, predsedniku vlade Marjanu Šarcu predlagal, naj skliče sejo sveta za nacionalno varnost, kamor naj povabi tudi predsednika republike in državnega zbora, predstavnika največje opozicijske stranke in predsednika Knovsa Mateja Tonina.

Situacijo je komentirala poslanka SMC in članica Knovsa Monika Gregorčič, ki je obsodila javno komentiranje vsega, kar se dogaja za zaprtimi vrati komisije. Poslanec SNS in član Knovsa Zmago Jelinčič pa je poudaril, da ovadbe še ni videl, a meni, da se obveščevalnega dela ne sme razkrivati: »Iz takšnih poročil se da razbrati način delovanja obveščevalne službe, kar pa je koncept dela obveščevalnega dela, kar pa se mora skrivati.« Zvone Černač, prav tako član Knovsa in poslanec SDS, pa je čivknil, da so za preusmeritev pozornosti pri zaposlitvi ene hostese pripravljeni uničiti državo.

Sporočilo Sove:

»Agencija je ob izvajanju aktivnosti uresničevanja nacionalnih interesov države v zvezi z uveljavljanjem arbitražne odločitve nesporno ugotovila, da obstajajo utemeljeni razlogi za sum, da so bili pri objavi javnega dela poročila Knovsa o obveščevalni in protiobveščevalni dejavnosti v povezavi z dogodki med Slovenijo in Hrvaško med postopkom pred arbitražnim razsodiščem v Haagu večkrat razkriti tajni podatki, s čimer so bili izpolnjeni znaki kaznivega dejanja izdaje tajnih podatkov. Agencija je o tem včeraj obvestila policijo in okrožno državno tožilstvo ter jima predala tudi gradivo.«

Let's block ads! (Why?)



2019-11-26 12:58:20Z
https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMib2h0dHBzOi8vd3d3LmRlbG8uc2kvbm92aWNlL3Nsb3ZlbmlqYS9kZWphbi16aWRhbi16bG9yYWJhLW9idmVzY2V2YWxuaWgtc2x1emItc2tvZGktaW50ZXJlc29tLWRyemF2ZS0yNTM3ODQuaHRtbNIBAA?oc=5

Čítať ďalej >>>>


No comments:

Post a Comment