Pages

Friday, November 15, 2019

Zaradi visokega plimovanja Pirančani in Izolčani že zaslišali zvok sirene - 24ur.com

Zaradi visokega plimovanja Pirančani in Izolčani že zaslišali zvok sirene - 24ur.com

Morje na slovenski Obali je zaradi visokega plimovanja znova prestopilo obalno črto, tamkajšnji prebivalci pa zaskrbljenih obrazov pogledujejo proti visoki vodi. Samo v piranski občini so razdelili več kot 2000 protipoplavnih vreč. V Izoli in Piranu so alarm pred plimovanjem sprožili že nekaj pred osmo uro.

Na območju Pirana morje znova poplavlja nižje predele obale. Pod vodo je trenutno v celoti tamkajšnja promenadna pot, ki poteka tik ob morju, Tartinijev trg pa je delno poplavljen, poroča naš dopisnik s Primorske Jaka Vran

Dodaja, da je trenutno situacija v primerjavi s tisto z začetka tedna bistveno boljša. Pirančani so prav tako dobro pripravljeni na visoko vodo, saj so povsod postavljene protipoplavne vreče. 

Da prav hudo danes ne bi smelo biti, je prepričan tudi poveljnik Civilne zaščite Piran Egon Štibilj. Kot je dejal, so pristojni sicer v pripravljenosti, še bolj pa je po njegovem pomembna samozaščita prebivalcev. Tako so pred za danes napovedanim plimovanjem obveščali domačine, ki so si tudi prinesli protipoplavne vreče s peskom pred vrata svojih hiš.

V Izoli pa sta trenutno poplavljena tamkajšnji Veliki trg in Sončno nabrežje. 

Da so razmere zaenkrat pod nadzorom, je potrdil namestnik poveljnika tamkajšnje civilne zaščite Denis Udovič. Trenutno v Izoli niso še nikogar aktivirali. Čim bodo zaznali, da se voda začenja dvigovati, pa bodo kot v preteklih dneh aktivirali poklicne gasilce Gasilske brigade Koper ter prostovoljne gasilce iz Izole in Kort. Sicer je tudi Udovič ocenil, da so ljudje primerno seznanjeni z napovedanim visokim plimovanjem in so nanj tudi pripravljeni.

Koprski regijski center za obveščanje je medtem nekaj pred 8. uro zaradi visokega plimovanja sprožil sireno javnega alarmiranja tako v Piranu kot v Izoli.

Za prikaz vsebine je potrebno omogočite piškotke družbenih omrežij. Omogoči piškotke

Agencija RS za okolje (Arso) je za danes izdala opozorilo pred poplavljanjem morja. Najvišja gladina morja ob plimi bo med 8. in 12. uro, ko lahko morje ponovno poplavi v večjem obsegu, predvidoma v višini med 30 in 50 centimetri. Na mareografski postaji Koper višina morja v tem času lahko doseže 350 centimetrov.

Visoko plimovanje morja je Izolo prizadelo že v noči na sredo.FOTO: Komunala Izola

Visoko plimovanje morja v noči na sredo je najhuje prizadelo Izolo in Piran, skupno pa so gasilci opravili okoli 60 intervencij. Po podatkih Arsa je bila torkova zabeležena višina morja na merilni postaji v Kopru s 373 centimetri najvišja od novembra 1969.

Let's block ads! (Why?)



2019-11-15 09:49:08Z
https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMiZGh0dHBzOi8vd3d3LjI0dXIuY29tL25vdmljZS9zbG92ZW5pamEvbmEtb2JhbGktdi1wcmlwcmF2bGplbm9zdGktcHJlZC1ub3ZpbS1wb3BsYXZsamFuamVtLW1vcmphLmh0bWzSAQA?oc=5

Čítať ďalej >>>>


No comments:

Post a Comment