Pages

Saturday, December 28, 2019

Vojak, ki ga je pomilostil Trump: zloben, strupen in pripravljen ubijati vse, kar se premika - Siol.net

Vojak, ki ga je pomilostil Trump: zloben, strupen in pripravljen ubijati vse, kar se premika - Siol.net

V javnost so prišle izjave in pričevanja nekdanjih sodelavcev Edwarda Gallagherja iz časov, ko je bil v posebni enoti ameriške mornarice Seals. Označili so ga za zlobnega, strupenega in pripravljenega pobijati vse, kar se premika. Gallagherja je sicer ameriški predsednik Donald Trump pomilostil.

Intervjuji, do katerih so se dokopali novinarji New York Times, razkrivajo podrobnosti, kakšen naj bi bil Gallagher na delovnem mestu. Bolničar Corey Scott ga je opisal, da je bil Gallagher pripravljen pobijati vse, kar se premika.

Več sodelavcev ga je obtožilo, da je večkrat streljal na civiliste, tudi otroke in ženske, ob tem pa naj bi predvsem užival, ko je gledal, kako v zrak letijo burke.

Intervjuji nekdanjih sodelavcev Gallagherja glede dela v posebni enoti Tjulnji so del preiskovalnega materiala. Na posnetkih so vojaki videti žični, večkrat na robu joka, s stisnjenimi pestmi.

Obsojen, ker se je slikal s truplom

Edward Gallagher Foto: Reuters Gallagherja so aprila 2018 aretirali, na koncu pa je bil obtožen zaradi fotografiranja s truplom, s katerim se je slikal kot z lovsko trofejo. Gallagher na drugi strani trdi, da so obtožbe nekdanjih sodelavcev posledica nevoščljivosti, ker niso mogli dosegati visokih standardov, ki veljajo v posebni enoti.

Ostale obtožbe, med drugim tudi, da je med misijo v Iraku umoril ujetnika, so na sodišču zavrgli.

Zdaj že nekdanjega člana posebne enote je pred kratkim pomilostil ameriški predsednik ZDA Donald Trump, ki je ob tem zaukazal tudi upokojitev s polno delovno dobo. Ob tem je Gallagherja kot narodnega heroja gostil na svojem posestvu na Floridi.

Sporna fotografija, zaradi katere je bil Gallagher obtožen, je nastala maja 2017. Dogodek je snemala kamera na čeladi enega od vojakov. Na posnetku je še komaj zavesten najstniški borec Islamske države, nato pa kamera neha snemati. Kot so na intervjujih povedali člani Tjulnjev je Gallagher z nožem zabodel ujetnika v vrat, nato pa je želel, da se vsi skupaj zberejo okrog trupla in slikajo. Gallagher na fotografiji umrlega borca drži za lase.

Let's block ads! (Why?)



2019-12-28 08:57:09Z
https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMifGh0dHBzOi8vc2lvbC5uZXQvbm92aWNlL3N2ZXQvdm9qYWsta2ktZ2EtamUtcG9taWxvc3RpbC10cnVtcC16bG9iZW4tc3RydXBlbi1pbi1wcmlwcmF2bGplbi11YmlqYXRpLXZzZS1rYXItc2UtcHJlbWlrYS01MTUyMzbSAQA?oc=5

Čítať ďalej >>>>


No comments:

Post a Comment