Pages

Tuesday, August 6, 2019

Morilski pohod« na lastovičja gnezda - Delo

Morilski pohod« na lastovičja gnezda - Delo

Ljubljana – Ker se niso obnašale po pravilih zdraviliškega turizma, je vsaj trideset parov mestnih lastovk, pravi Tjaša Zagoršek iz Društva za opazovanje in proučevanje ptic, izgubilo svoje gnezdo na bazenskem kompleksu Term Olimia. In kako so končala njihova jajca in mladiči? Verjetno zelo podobno kot pred trgovino Tuš v Polzeli, na retorično vprašanje odgovarja Zagorškova. Tu so odstranili šestnajst gnezd.
 
Pa ne le to. »Ko so delavci pometali mladiče iz domačega gnezda, so jih kot smeti pustili ležati na asfaltu,« dodaja. Na nezakonito odstranjevanje gnezd te zavarovane živalske vrste so Dopps opozorili ljudje, Zagorškova pa je o obeh primerih obvestila tudi pristojno inšpekcijo.

V Sloveniji na leto uničimo do dvesto gnezd lastovk. FOTO: Arhiv Dopps


 
»Medtem ko se Slovenija v svetu razglaša za zeleno destinacijo z bogato in ohranjeno naravo in nam zelene parole še kako ustrezajo za vabljenje turistov,« dodaja, »je resnica na domačem pragu žal pogosto drugačna. Uničena gnezda mestnih lastovk niso le protizakonito dejanje, so tudi izkaz pomanjkanja vsakega sočutja do živih bitij. Naša nacionalna identiteta do narave prijaznih je s pobijanjem lastovk postavljena na laž.«
 
Po podatkih iz poročila o nezakonitem lovu in ubijanju ptic v Sloveniji na leto uničimo od 50 do 200 lastovičjih gnezd v času gnezdilne sezone.

Let's block ads! (Why?)



2019-08-06 08:08:16Z
https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMiVGh0dHBzOi8vd3d3LmRlbG8uc2kvbm92aWNlL3Nsb3ZlbmlqYS9tb3JpbHNraS1wb2hvZC1uYS1sYXN0b3ZpY2phLWduZXpkYS0yMTQyNTAuaHRtbNIBAA?oc=5

Čítať ďalej >>>>


No comments:

Post a Comment