Pages

Monday, August 19, 2019

Vrhovno sodišče zavrnilo Jankovićev predlog za revizijo postopka v zadevi KPK - 24ur.com

Vrhovno sodišče zavrnilo Jankovićev predlog za revizijo postopka v zadevi KPK - 24ur.com

Iz Komisije za preprečevanje korupcije so sporočili, da so zaključili več let trajajoč postopek v zvezi z nadzorom premoženjskega stanja ljubljanskega župana Zorana Jankovića. Vrhovno sodišče RS je namreč zavrnilo revizijo, ki jo je slednji zahteval glede zaključnih ugotovitev nadzora nad njegovim premoženjskim stanjem, ki jih je komisija začela že v letu 2012.

Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) je zaključila več let trajajoč postopek v zvezi z nadzorom premoženjskega stanja ljubljanskega župana Zorana Jankovića. Vrhovno sodišče je namreč zavrnilo revizijo, ki jo je zahteval Janković zoper odločitev upravnega sodišča, ki je s sodbo lanskega januarja ugotovilo, da je bil dokument KPK o ugotovitvah glede njegovega premoženjskega stanja pravilen in zakonit. S tem so bila bo navedbah KPK izkoriščena vsa redna in izredna pravna sredstva.

Vrhovno sodišče RS je namreč zavrnilo revizijo, ki jo je zahteval Janković glede zaključnih ugotovitev nadzora nad njegovim premoženjskim stanjem, ki jih je komisija začela že v letu 2012.FOTO: POP TV
KPK je ugotovila, da je Janković od nastopa županske funkcije leta 2006 večkrat kršil zakon o preprečevanju korupcije, prav tako ni pravočasno sporočal podatkov o svojem premoženjskem stanju. Za 208.000 evrov transakcij je KPK ugotovila izrazita korupcijska tveganja. Šlo je sicer za ponovljen postopek, saj je prve ugotovitve, ki jih je protikorupcijska komisija izdala v začetku leta 2013, ko je bil Janković predsednik takrat največje parlamentarne stranke Pozitivne Slovenije, razveljavilo vrhovno sodišče. Je pa KPK novembra 2015 prišla do enakih ugotovitev kot v prvotnem postopku. Vrhovno sodišče je sicer maja lani že zavrnilo Jankovićevo pritožbo v tem primeru, navaja STA.

Kot so spomnili pri KPK, so zaključne ugotovitve v zadevi nadzora nad premoženjskim stanjem ljubljanskega župana Jankovića, ki so jih izdelali v skladu z zakonom o integriteti in preprečevanju korupcije, javno objavili 27. novembra 2015. Nato je 5. januarja 2018 upravno sodišče s sodbo ugotovilo, da je komisija v ponovljenem postopku postopala pravilno in zakonito. Sodišče je potrdilo, da so bile v postopku spoštovane vse zahtevane postopkovne določbe že omenjenega zakona, ki pomenijo izpeljavo načela varstva pravic strank in varstva javne koristi, kot jih določa 7. člen zakona o splošnem upravnem postopku, ter načela zaslišanje stranke iz devetega člena istega zakona v povezavi z 22. členom ustave RS (enako varstvo pravic).

Po presoji sodišča z izdelavo in objavo omenjenih zaključnih ugotovitev KPK ni bilo poseženo v ustavno pravico Jankovića do domneve nedolžnosti (27. člen ustave) kakor tudi ne v druge ustavne pravice, katerih kršitev je uveljavljal s tožbo.

Janković je zoper omenjeno sodbo upravnega sodišča vložil pritožbo in podal predlog za revizijo postopka, ki pa jo je vrhovno sodišče 3. julija zavrnilo.

Let's block ads! (Why?)



2019-08-19 14:53:00Z
https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMieGh0dHBzOi8vd3d3LjI0dXIuY29tL25vdmljZS9zbG92ZW5pamEvdnJob3Zuby1zb2Rpc2NlLXphdnJuaWxvLWphbmtvdmljZXYtcHJlZGxvZy16YS1yZXZpemlqby1wb3N0b3BrYS12LXphZGV2aS1rcGsuaHRtbNIBAA?oc=5

Čítať ďalej >>>>


No comments:

Post a Comment