Pages

Sunday, October 6, 2019

26-letni Hrvat ugrabil in oropal 22-letnico, avgusta pa v središču Maribora moškega - 24ur.com

26-letni Hrvat ugrabil in oropal 22-letnico, avgusta pa v središču Maribora moškega - 24ur.com

Mariborski policisti so predstavili podrobnosti kriminalistične preiskave kaznivega dejanja ugrabitve in ropa v okolici Maribora. Pridržali so 26-letnega hrvaškega državljana, ki ga obravnavajo tudi zaradi suma kaznivega dejanja zoper spolno nedotakljivost. Prav tako je osumljen, da je dan pred tem s pištolo oropal voznico na območju Miklavža, avgusta pa z dvema pajdšema ugrabil moškega.

Predstavnik za odnose z javnostmi Policijske uprave (PU) Maribor Miran Šadl je na novinarski konferenci predstavil podrobnosti kriminalistične preiskave kaznivega dejanja ugrabitve in ropa v okolici Maribora.

Neznani storilec je pred dnevi ugrabil mlajšo žensko, ki jo je kasneje sicer izpustil, a ji ukradel avtomobil. Prav tako jo je prisilil v dejanje iz katerega izhaja kaznivo dejanje zoper spolno nedotakljivost. Policisti ga preiskujejo še v zvezi z drugimi kaznivimi dejanji.FOTO: Bobo

Mariborski policisti so bili v noči na četrtek, 3. oktobra, obveščeni o sumu storitve kaznivega dejanja ugrabitve in ropa.

Policisti so med intenzivno kriminalistično preiskavo prijeli osumljenca kaznivega dejanja ugrabitve po 134. členu Kazenskega zakonika (KZ-1) in ropa po 206. členu KZ-1. Policisti ga sumijo storitve še nekaterih drugih kaznivih dejanj, zaradi česar z intenzivno kriminalistično preiskavo nadaljujejo.

Kot je pojasnil Šadl, so z zbranimi obvestili ugotovili, da je storilec v sredo, 2. oktobra, zvečer v okolici Maribora ugrabil 22-letno žensko, ki se je po zaključkzu službe z osebnim avtomobiom nameravala odpeljati domov. Pripeljal se je do mesta, od koder je speljevala, oziroma se želela vključiti na glavno cesto, in njeno vozilo s svojim zablokiral, tako da ni mogla odpeljati. Izstopil je iz svojega vozila, zamaskiran prisedel k njej, nato pa jo z uperjeno pištolo, uporabo sile in grožnje prisilil, da ga je s svojim osebnim avtomobilom odpeljala na drugo lokacijo. "Moškega obravnavamo tudi za kaznivo dejanje zoper spolno nedotakljivost, vendar ne posilstvo. Vanj pravo tako ni bilo vpletenih več oseb," je Šadl opozoril na napačno poročanje nekaterih medijev. Dodal je še, da zaradi preprečevanja sekundarne viktimizacije o tem ne bo podrobneje govoril.

Je pa razložil, da je moški - gre za 26-letnega državljana Hrvaške, z urejenim začasnim prebivališčem na območju Maribora - žensko nato tudi oropal - vzel ji je denarnico in mobitel. "Nato sta se presedla in 26-letnik jo je z njenim vozilom odpeljal nazaj na kraj ugrabitve. Tam jo je izpustil iz vozila in ji zagrozil, da o dogodku ne sme obvestiti policije, saj da jo bo opazoval," je še povedal Šadl in dodal, da se je osumljeni z njenim vozilom nato tudi odpeljal. S parkirišča je kmalu odpeljal tudi vozilo, s katerim se je pripeljal . Policisti so njeno vozilo sicer že našli.

Policisti so osumljenca izsledili in prijeli naslednje jutro po storjenih kaznivih dejanjih - torej v četrtek, 3. oktobra, okoli 7.30, v bližini njegovega začasnega prebivališča. "Med policijskim pridržanjem smo pri osumljencu opravili hišno preiskavo, pri kateri smo zasegli več dokaznih predmetov, ki potrjujejo njegovo udeležbo v opisanih kaznivih dejanjih," izpostavlja Šadl.

26-letnik osumljen še več kaznivih dejanj

A to ni edino kaznivo dejanje 26-letnika. Moški je osumljen tudi kaznivega dejanja oboroženega ropa. 30. septembra v poznih večernih urah je ob kanalu Drave, na Ulici Kirbiševih v Miklavžu na Dravskem polju z osebnim vozilom (karavanom sive barve) najprej prehitel 36-letno voznico, ki je vozila v smeri Miklavža, ji preprečil nadaljevanje vožnje in jo prisilil, da je ustavila. Stopil je iz vozila, pritekel do njenega, odprl vrata, vanjo uperil pištolo in zahteval denar. Z grožnjo jo je pripravil do tega, da mu je izročila denarnico. Nato se je obrnil, denarnico med potjo do svojega vozila pregledal in ko je videl, da je prazna, jo je odvrgel v kanal. Zatem je obrnil svoje vozilo in odpeljal nazaj proti Dupleški cesti v Mariboru.

Predstavnik za odnose z javnostmi PU Maribor Miran Šadl je pojasnil podrobnosti ugrabitve v okolici Maribora.FOTO: POP TV
Kako dolgo je 26-letnik nahajal v Sloveniji, ni znano, začasno prebivališče pa je imel tukaj urejeno od maja letos. Policisti nimajo podatka, ali je bil zaposlen, njegove žrtve pa so bile naključne.

Moški je prav tako osumljen, da je s še dvema sostorilcema - sicer državljanoma Slovenije - 23. avgusta v središču Maribora ugrabili 37-letnega moškega in ga tudi lažje telesno poškodovali. Mariborski kriminalisti in policisti ta dogodek še preiskujejo, njegova pajdaša - sicer stara znanca policije - pa ostajata na prostosti. Po končanem predkazenskem postopku bodo zoper vse tri podali kazensko ovadbo.

Šadl je ob tem izpostavil, da kriminalistična preiskava - kljub temu, da je 26-letnik v priporu - še vedno intenzivno poteka. Hkrati je pozval vse, ki bi prav tako bili žrtve kakršnegakoli podobnega kaznivega dejanja, da ne trpijo in dogodek prijavijo. "Tisti, ki bi o osumljencu ali o katerem od kaznivih dejanj karkoli vedeli, pa naj o tem čim prej obvestijo policijo," je še dodal. Prav tako je pomiril prestrašene prebivalce okoliša, da je strah odveč, saj so osumljenca prijeli, varnost pa je tako zagotovljena.

Osumljenca privedli na zaslišanje, sodnica zanj odredila pripor

Mariborski kriminalisti so osumljenega moškega v petek nato privedli na zaslišanje k dežurni preiskovalni sodnici Okrožnega sodišča v Mariboru. Ta je zoper njega odredila sodno pridržanje, včeraj pa ga je zaslišala in zoper njega odredila pripor, so sporočili s PU Maribor.

Za ugrabitev je sicer zagrožena zaporna kazen od šestih mesecev do 15 let, za rop zapor od enega do desetih let in za lahko telesno poškodbo denarna kazen ali zapor do enega leta.

Let's block ads! (Why?)



2019-10-06 11:35:25Z
https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMieGh0dHBzOi8vd3d3LjI0dXIuY29tL25vdmljZS9jcm5hLWtyb25pa2EvdWdyYWJpdGV2LXYtb2tvbGljaS1tYXJpYm9yYS1wb2xpY2lqYS1iby1wcmVkc3RhdmlsYS1wb2Ryb2Jub3N0aS1wcmVpc2thdmUuaHRtbNIBAA?oc=5

Čítať ďalej >>>>


No comments:

Post a Comment