Pages

Friday, October 18, 2019

Morilcu s Titove ceste 29 let in tri mesece zaporne kazni - 24ur.com

Morilcu s Titove ceste 29 let in tri mesece zaporne kazni - 24ur.com

Na ponovljenem sojenju Senadu Softiću za umor na Titovi cesti oktobra 2017 ga je mariborsko okrožno sodišče obsodilo na 29 let in tri mesece zaporne kazni. S tem je sodišče skoraj v celoti prisluhnilo predlogu tožilstva in obtoženemu na ponovljenem sojenju izreklo celo višjo kazen, kot jo je prejel pred pritožbo. Sodba ni pravnomočna.

Okrožno sodišče je danes Senada Softića obsodilo na 29 let in tri mesece zapora za umor in povzročitev splošne nevarnosti pred dvema letoma na Titovi cesti v Mariboru. Tožilstvo je v novem sodnem postopku sicer zahtevalo kazen 30 let zapora. "Toliko ne dobijo niti vojni zločinci," je bil včeraj v sklepnih besedah ogorčen obtoženi.

V prvotnem sodnem postopku je sodišče izreklo Softiću za umor 25 let zapora, za povzročitev splošne nevarnosti pa eno leto in šest mesecev zapora, kar je združilo v enotno kazen 26 let zapora. To je leto manj, kot je predlagalo tožilstvo.

Spomnimo, 4. oktobra 2017 je 56-letni Softić štiri leta mlajšegaRada Mitrovićaveč kot 20-krat ustrelil kar na križišču Titove ceste in Ulice pariške komune. Pri tem je ranil tudi voznika avtomobila, Mitrovićevega sodelavca, ena krogla pa je oplazila avtomobil mlade mamice z otrokom. Tožilstvo je trdilo, da je dejanje načrtoval in da je moril iz ljubosumja ter brezobzirnega maščevanja. Softić je bil pred tem sicer obsojen na poldrugo leto zapora zaradi nasilja v družini in nelegalnega posedovanja orožja. Njegova nekdanja žena in otroci so morali večkrat pobegniti v varno hišo.

Senad SoftićFOTO: Tina Švajger

Zagovornica obtoženca Tanja Komparaje poudarjala, da bi Softić priznal, če bi mu očitali uboj, da pa ni načrtoval vzeti življenja Mitroviću. "To je storil v skrajnem obupu, ko ga je družina zapustila, Mitrović pa zasmehoval. Ko se je zavedel, kaj je storil, je dejanje iskreno obžaloval," je dejala. Orožje je po besedah odvetnice nosil s seboj, ker se je bal za lastno varnost. "Imel je občutek, da so se vsi obrnili proti njemu in ga hočejo uničiti. Prepričan je bil, da za vsem tem stoji Mitrović," je poudarila.

Dodala je, da je obtoženi imel zdravstvene težave in da so sodni izvedenci potrdili, da je bila v času tragičnega dogodka njegova prištevnost in posledično sposobnost obvladovanja dejanj zmanjšana. Ob vsem tem naj bi v kritičnem trenutku privrele na dan še njegove travme iz otroštva. "Morda danes ne bi bili tukaj, če bi dobil pravočasno zdravniško pomoč," je dejala Kompara.

Tožilec zadovoljen, Softić napovedal pritožbo

Softić, ki streljanja nikoli ni zanikal, je v sklepni besedi dan pred razglasitvijo sodbe znova dejal, da priznava, da je ubil človeka, ne priznava pa vzrokov, ki mu jih očita tožilstvo. Trdil je, da napada ni načrtoval in da ga k temu ni vodilo ljubosumje, saj bi lahko, če bi bilo tako, Mitrovića ubil že prej.

Tudi danes se s sodbo ni strinjal in je že napovedal novo pritožbo, medtem ko njegov odvetnik Simon Bokan, ki je danes nadomeščal Komparo, pred medije po razsodbi ni stopil. Na drugi strani je bil z odločitvijo sodišča veliko bolj zadovoljen tožilec Simonič, ki meni, da razloga za pritožbo sam kljub minimalnemu razhodu z mnenjem sodnice verjetno nima. Tudi po njegovem mnenju bo verjetno sledila pritožba obrambe, vendar tožilstvo trdno stoji za mnenjem, da je šlo za umor brez vsakega dvoma. 

Let's block ads! (Why?)



2019-10-18 12:23:43Z
https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMiOmh0dHBzOi8vd3d3LjI0dXIuY29tL25vdmljZS9jcm5hLWtyb25pa2Evc29mdGljLXNvZGJhLmh0bWzSAQA?oc=5

Čítať ďalej >>>>


No comments:

Post a Comment