Pages

Saturday, October 19, 2019

Zgodovinski dan za Veliko Britanijo: bodo vendarle potrdili dogovor? - 24ur.com

Zgodovinski dan za Veliko Britanijo: bodo vendarle potrdili dogovor? - 24ur.com

Britanski parlament bo prvič po 37 letih zasedal v soboto, saj bodo glasovali o novem brexit sporazumu med Evropsko unijo in Veliko Britanijo. Britanski premier je prepričan, da bodo poslanci predlog podprli in to označuje za zgodovinsko priložnost, da Združeno kraljestvo naredi korak naprej. Za potrditev dogovora potrebuje 320 glasov.

Združeno kraljestvo in Evropska unija sta dosegla dogovor o brexitu, ki ga je britanski premier Boris Johnson označil za odličnega, saj po njegovih besedah omogoča, da zapustijo EU, hkrati pa ohranijo "najtesnejše odnose prijateljstva in sodelovanja". "Kjer je volja, je dogovor. Imamo ga!" pa je po sklenitvi dogovora tvitnil predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker. Opisal ga je kot pošten in uravnotežen dogovor za obe strani. 

Britanski parlament bo tako danes, prvič po 37 letih, zasedal in glasoval v soboto. Premier Johnson je prepričan, da bodo poslanci dogovor podprli, za to pa je potrebnih 320 glasov. Opozicijske stranke in severnoirska Demokratična unionistična stranka(DUP) so napovedale, da bodo glasovale proti dogovoru. 

Za prikaz vsebine je potrebno omogočite piškotke družbenih omrežij. Omogoči piškotke

Zadnje številke po BBC-ju so 310 glasov za, 302 proti in 27 neodločenih. 

Podaljšanje brexita zaradi dopolnila poslanca Letwina?

Vodja laburistov Jeremy Corbyn je kritiziral dogovor, saj je dejal, da ne ščiti pravic delavcev, Johnson pa je člane stranke pozval, naj ne sledijo svoji vodji. Poslanec Škotske nacionalne stranke Ian Blackfordje ocenil, da je predlagani dogovor slab za Škotsko, in vprašal, zakaj Škotska ni deležna enakih zagotovil kot Severna Irska. Johnson mu je odgovoril, da imajo Škoti zdaj priložnost, da "ponovno pridobijo nadzor nad ribištvom".

Predsednik poslanske zbornice John Bercowje še pred začetkom razprave sicer napovedal, da bo danes dal na glasovanje dopolnilo poslanca Oliverja Letwina. Ta predlaga, da bi rok za britanski izstop iz EU z 31. oktobra podaljšali, dokler ne bi dogovor opravil celotne parlamentarne poti in dokončno postal zakon. S sprejetjem tega dopolnila bi poslanci Johnsona prisilili, da Bruselj zaprosi za podaljšanje izstopa Združenega kraljestva iz EU do 31. januarja prihodnje leto, kar ga sicer zavezuje že zakon. 

Ta predlog naj bi imel veliko možnosti, da bi bil sprejet, v tem primeru pa glasovanja o sporazumu ne bo, saj so konservativci napovedali, da bodo v tem primeru zapustili sejo. Začetek glasovanja je predviden za 15.30 po srednjeevropskem času. 

Današnje glasovanje bo četrto (prvo za drugi sporazum), od referenduma o brexitu pa je minilo že tri leta in štiri mesece. "V teh letih so se pojavile napetosti med prijatelji, razdelile so se tudi družine, parlament pa je zaposlovalo eno samo vprašanje, za katerega se je zdelo, da ga ne znamo rešiti," je Johnson ob tem dejal. Spomnimo, njegov brat Jo Johnson je odstopil kot minister in poslanec, kot razlog pa je navedel nerešljive napetosti med zvestobo družini in nacionalnim interesom.

Let's block ads! (Why?)



2019-10-19 09:04:00Z
https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMiaGh0dHBzOi8vd3d3LjI0dXIuY29tL25vdmljZS9zdmV0L3pnb2Rvdmluc2tpLWRhbi16YS12ZWxpa28tYnJpdGFuaWpvLWJvZG8tdmVuZGFybGUtcG90cmRpbGktZG9nb3Zvci5odG1s0gEA?oc=5

Čítať ďalej >>>>


No comments:

Post a Comment