Pages

Wednesday, November 27, 2019

Črna kronika Vojaški pilatus v električno žico - 24ur.com

Črna kronika Vojaški pilatus v električno žico - 24ur.com

V bližini Dravograda se je zgodil letalski incident. Med rednim usposabljanjem v letenju na nizkih višinah je vojaško letalo Pilatus PC 9M Hudournik zadelo električno žico. Pilot je usposabljanje prekinil, letalo usmeril na najbližje letališče in varno pristal na Letališču Edvarda Rusjana v Mariboru. Zaradi poškodbe na daljnovodu je brez elektrike ostalo 13 odjemalcev.

Okrog 10. ure se je med rednim usposabljanjem pilotov 152. letalske eskadrilje Slovenske vojske v letenju na nizkih višinah letalo Pilatus PC 9M Hudournik dotaknilo električne žice, so zapisali na spletni strani Slovenske vojske. Pilot je usposabljanje prekinil, letalo usmeril na najbližje letališče in varno pristal na Letališču Edvarda Rusjana v Mariboru. Po podatkih Uprave RS za zaščito in reševanje se je incident zgodil v bližini Dravograda. 

Po navedbah centra za obveščanje je zaradi poškodbe na daljnovodu brez oskrbe z električno energijo ostalo 13 odjemalcev. Poškodbo daljnovoda sanirajo dežurni delavci elektro podjetja, pomoč pri transportu novega vodnika preko reke Drave pa so jim s čolnom nudili prostovoljni gasilci iz Dravograda. 

S PU Celje pa sporočajo, da so malo pred 11. uro prejeli obvestilo, da je vojaško letalo Pilatus PC 9 med preletom zadelo žice daljnovoda na relaciji Sv. Duh – Bukovje. Ogledna skupina je na poti na kraj dogodka.

Dogodek je takoj začela preiskovati Stalna komisija za preiskovanje letalskih nesreč in incidentov vojaških zrakoplovov Republike Slovenije. Več informacij bo znanih po končani preiskavi, so še sporočili.

Pilatus PC-9M HudournikFOTO: Miro Majcen

Incident se je zgodil na poti letala v Dravograd. Po naših informacijah je bilo letalo v nizkem letu, ko je z vertikalnim stabilizatorjem zadelo električno žico, pri čemer se je stabilizator močno poškodoval.

Usposabljanja na nizkih višinah so sicer vnaprej načrtovana in se izvajajo pri visokih hitrostih in v dogovorjenih koridorjih. Zaradi hitrosti in višine se lahko že pri malem odklonu krmila zgodi nesreča, zato so takšni leti vedno nekoliko tvegani.

Let's block ads! (Why?)



2019-11-27 12:29:00Z
https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMiTGh0dHBzOi8vd3d3LjI0dXIuY29tL25vdmljZS9zbG92ZW5pamEvdm9qYXNraS1waWxhdHVzLXYtZWxla3RyaWNuby16aWNvLmh0bWzSAQA?oc=5

Čítať ďalej >>>>


No comments:

Post a Comment