Pages

Wednesday, December 4, 2019

Našli naj bi mesto, kjer je uhajal plin - zurnal24.si

Našli naj bi mesto, kjer je uhajal plin - zurnal24.si

Delavci na terenu so začeli z izkopavanjem, da bi odkrili mesto, kjer je prišlo do uhajanja plina. V Domplanu menijo, da krivda ni na njihovi strani.

V torek popoldne je v Britofu pri Kranju malo po 15. uri prišlo do eksplozije plina, v kateri se je šest ljudi poškodovalo, od tega štirje otroci. Poškodovana sta tudi oba delavca, ki sta se včeraj skušala odpraviti težavo v vodovodnem jašku pri gasilskem domu, na nedavno prenovljenem delu ceste. 

Zdravnik kliničnega oddelka za plastično, rekonstrukcijsko, estetsko kirurgijo in opekline UKC Ljubljana Albin Stritar je predstavil stanje poškodovanih v torkovi eksploziji plina v Britofu. V ljubljanskem UKC ostajajo na zdravljenju trije otroci, ki so hospitalizirani na pediatrični kliniki, in dva odrasla, ki sta na oddelku za opekline. 

Nobeden od poškodovanih ni potreboval operacije. Utrpeli so manjše, povrhnje opekline. Vsi trije otroci so utrpeli opekline obraza in bodo v bolnišnici ostali še dva dni, predvsem zaradi statusa oči in dihal. Posebno skrb namenjajo prav stanju oči poškodovanih otrok. "Povoj imajo prek obraza oči, oči niso povite, izvaja se vsa terapija za oči, kar pomeni kapljice prek dneva in mazila prek noči," je pojasnil in dodal, da okulisti stanje otrok redno kontrolirajo. V enem mesecu pričakujejo, da bodo popolnoma okrevali. 

Delavec, ki je bil v jašku, ima opekline na obrazu in roki. Ker je v jašku nosil pokrivalo, je utrpel manj opeklin na obrazu kot njegov sodelavec, ki je stal na robu jaška. Ta je opečen po celi glavi. Pričakujejo, da bosta delavca še dva do tri dni v bolnišnici, celotno okrevanje pa naj bi trajalo pet tednov. 

Stritar je poudaril, da pri teh opeklinah, ki so jih utrpeli poškodovanci, ni brazgotinjenja. "Z ustrezno nego in pravilnim režimom pooperativne nege posledic ni," je poudaril. Zapletov pri tem tipu opeklin- zdravniki ne pričakujejo.

Zaradi eksplozije so morali včeraj evakuirati 76 okoliških prebivalcev, ki so se v večernih urah lahko vrnili na svoje domove. Škoda na okoliških objektih naj ne bi nastala.

Meritve bodo izvajali še cel dan

Na kranjski občini se je dopoldne odvil sestanek predstavnikov občine Kranj, civilne zaščite, glavnega izvajalca in podizvajalcev. Na odseku, ki je še vedno zaprt za promet, opravljajo izkop na mestu, kjer naj bi po prepričanju vodje gradbenih del prihajalo do izpusta plina, je na tiskovni konferenci povedal vodja Civilne zaščite Sašo Govekar.

Vodja intervencije iz Gasilske reševalne službe Kranj Andraž Šifrer je povedal, da gasilci nadaljujejo z meritvami morebitne prisotnosti plina v jaškovnem sistemu. "Koncentracija je trenutno nična. Meritve bomo izvajali še tekom celega dne," je dejal Šifrer.

Predvidevajo, da so našli mesto uhajanja

Direktorica podjetja Domplan Vera Zevnik je povedala, da so v torek takoj po prejemu obvestila o uhajanju plina aktivirali delavce, kljub temu da je plinovod še v izgradnji in ni v njihovem upravljanju. Plinovod je bil v tistem trenutku zaprt, saj po njem še ne poteka distribucija plina.

"Trenutno poteka iskanje potencialnih lokacij, kjer bi lahko plinovod puščal. Po pregledu samega plinovoda je bilo s kamero ugotovljeno, da do uhajanja najverjetneje prihaja na spoju, na T kosu, ki je deformiran," je pojasnila Vera Zevnik in dodala, da se točno na tej točki izvaja izkop.

Plinovod prestal preizkus

Zevnik je poudarila, da je dotični odsek plinovoda prestal tlačni preizkus in je bil pred zasutjem brezhiben, za kar imajo dokazila, ni pa še bil plinovod v funkciji, saj se prek njega še ne napaja noben objekt. Tlačni preizkus se opravi z mešanico zraka in odoranta, ki ni nevarna za okolico. Ko se cevovod zaplini z mešanico, se vidi, ali prestane preizkus ali ne.

Ob preizkusu je bilo zaznano, da na enem mestu plinovod pušča. Mesto je bilo sanirano, preden so plinovod zakopali. "Tlačni preizkus je bil opravljen 10. oktobra," je povedala. Opravljena sta bila dva nadzora. Na delu, kjer je bila izvedena investicija Domplana, je nadzor izvedlo podjetje Domplan. Nad izgradnjo ostale infrastrukture, katere investitor je Mestna občina Kranj, je nadzor izvedlo mariborsko podjetje Proplus.

"V samem jašku vodovoda plina ne bi smelo biti. Predvidevamo, da je plin sam našel pot pod asfaltom in se koncentriral v vodovodnem jašku do takšne stopnje, da je postalo eksplozivno," je povedala. Direktorica Vera Zevnik je dejala, da "mislimo, da krivda ni na naši strani. Mogoče je razlog poškodba, do katere je prišlo kasneje in na katero mi nismo imeli vpliva".

Gre za popolnoma nov plinovod, ki je bil v uporabo predan pred dobrim mesecem in je še v fazi testiranja. 

Cesta na kraju je še vedno zaprta. Prav tako še vedno velja napotilo, naj prebivalci ne uporabljajo odprtega ognja, v primeru vonja po zemeljskem plinu pa naj prijavijo na interventno številko 112. V teku je tudi policijska preiskava dogodka.

Za omrežje skrbi Domplan

Za omrežje zemeljskega plina na območju Mestne občine Kranj skrbi podjetje Domplan, ki je koncesionar tudi v občinah Šenčur in Naklo. Plinovodno omrežje v Kranju od leta 2003 ni več v lasti občine, ampak v zasebni lasti. Po podatkih s spletne strani podjetja Domplan je gradnja plinovodnega omrežja odvisna od gradnje ostalih komunalnih naprav, predvsem kanalizacije. Hitrost gradnje plinovodnega omrežja tako prilagajajo istočasni gradnji kanalizacije in ostalih komunalnih naprav. V Kranju je tako v teku gradnja plinovodnega omrežja na območju Mlake, Kokrice, Predoselja in Britofa, kjer je včeraj tudi prišlo do eksplozije. V načrtu imajo tudi izgradnjo omrežja na še nepokritih območjih na levem in desnem bregu Save ter na območju Golnika.

Domplan upravlja s kranjskim plinovodnim omrežjem od leta 2003, ko je takratni župan Mohor Bogataj omrežje prepustil podjetju Domplan, ki ga je takrat vodil Janez Frelih. Mestni svet pred podpisom pogodbe o tem ni odločal. Po podpisu je tako Domplan dobil monopol nad oskrbo s plinom v Kranju. Ker je omrežje tako pristalo v zasebni lasti, je imela občina zvezane roke pri podelitvi koncesije za distribucijo plina, saj je ni mogla podeliti nikomur drugemu kot Domplanu. Frelih, ki je bil v drugem mandatu župana Bogataja podžupan Kranja, je prek podjetja Investa lastnik Domplana, kažejo podatki Ajpesa.

dezurni@zurnal24.si

Let's block ads! (Why?)



2019-12-04 11:29:00Z
https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMiT2h0dHBzOi8vd3d3Lnp1cm5hbDI0LnNpL3Nsb3ZlbmlqYS9uYXNsaS1uYWotYmktbWVzdG8ta2plci1qZS11aGFqYWwtcGxpbi0zMzgxNzHSAU9odHRwczovL3p1cm5hbDI0LnNpL2FtcC9zbG92ZW5pamEvbmFzbGktbmFqLWJpLW1lc3RvLWtqZXItamUtdWhhamFsLXBsaW4tMzM4MTcx?oc=5

Čítať ďalej >>>>


No comments:

Post a Comment