Pages

Sunday, December 29, 2019

Nova izmenjava zapornikov med Rusijo in Ukrajino - RTV Slovenija

Nova izmenjava zapornikov med Rusijo in Ukrajino - RTV Slovenija

Izmenjava ujetnikov je potekala na frontni črti. Foto: Reuters
Izmenjava ujetnikov je potekala na frontni črti. Foto: Reuters

Ruski predsednik Vladimir Putin in ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski sta se o izmenjavi zapornikov, s katero želita izboljšati odnose med državama, dogovorila na pogovorih na začetku decembra. Odnosi med državama so se močno poslabšali po ruski pripojitvi polotoka Krim leta 2014, po kateri so izbruhnili srditi spopadi. V vojni je bilo ubitih več kot 13.000 ljudi, kljub doseženemu premirju pa občasno še vedno izbruhnejo spopadi.

Današnja izmenjava zapornikov se je zgodila na frontni črti blizu industrijskega mesta Horlivka v regiji Doneck. "Na nadzorni točki Majorske se je začel proces izmenjave pridržanih ljudi," je prek Twitterja sporočil Zelenski. Ukrajinski aktivisti so z blokadami izhoda zapora v Kijevu, kjer so bili zaprti nekateri od proruskih zapornikov, izrazili svoje nasprotovanje izmenjavi ujetnikov.

Septembra izpuščen tudi Oleg Sencov

Prorusi in Ukrajina izmenjujejo ujetnike

To je druga letošnja izmenjava zapornikov med državama, potem ko je Rusija septembra izpustila 24 mornarjev, ki jih je prijela v Kerški ožini novembra 2018, in več drugih zapornikov, med njimi je bil tudi ukrajinski režiser in aktivist Oleg Sencov. Ukrajina je v zameno izpustila 35 ruskih ujetnikov, med njimi novinarja tiskovne agencije Ria novosti Kirila Višinskega in Volodimirja Cemaha, ki je obtožen, da je sodeloval pri sestrelitvi malezijskega letala na poletu MH17 nad vzhodno Ukrajino leta 2014, ki je zahtevala 298 žrtev.

Na začetku decembra je v Parizu potekalo srečanje normandijske četverice o končanju spora na vzhodu Ukrajine. Ob robu vrha sta se prvič na dvostranskih pogovorih sešla tudi Zelenski in Putin. Pred dnevi sta ob posredovanju EU-ja sklenila dogovor o tranzitu ruskega zemeljskega plina čez Ukrajino za oskrbo Evrope. Pogodba bo veljala pet let, količine pa bodo manjše od dozdajšnjih, je sporočil Gazprom.

Let's block ads! (Why?)



2019-12-29 11:49:00Z
https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMiUmh0dHBzOi8vd3d3LnJ0dnNsby5zaS9zdmV0L25vdmEtaXptZW5qYXZhLXphcG9ybmlrb3YtbWVkLXJ1c2lqby1pbi11a3Jhamluby81MTAzNDHSAQA?oc=5

Čítať ďalej >>>>


No comments:

Post a Comment