Pages

Sunday, January 12, 2020

Policija razgnala iranske študente, ki so protestirali zaradi sestrelitve letala - RTV Slovenija

Policija razgnala iranske študente, ki so protestirali zaradi sestrelitve letala - RTV Slovenija

Protesti pred univerzo Amir Kabir. Foto: EPA
Protesti pred univerzo Amir Kabir. Foto: EPA

Študenti so se zvečer zbrali na univerzi Amir Kabir, da bi se poklonili žrtvam sestreljenega letala, dogajanje pa se je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP stopnjevalo v jezne demonstracije.

Študenti so med drugim vzklikali "Vrhovni vodja, odstopi" in "Lažnivci" ter zahtevali odstop in kazenski pregon odgovornih za sestrelitev ukrajinskega potniškega letala, pa tudi krivcev za poskus prikritja tega incidenta.

Ob tem so tudi trgali fotografije generala Kasema Solejmanija, ki so ga ZDA likvidirale in s tem sprožile povračilne napade Irana, ki jim je sledila sestrelitev letala ob Teheranu. Iranske oblasti so sestrelitev po prvotnem večdnevnem zanikanju priznale in jo označile za "neodpustljivo napako".

Kot kaže, se je protestom pridružil tudi britanski veleposlanik v Iranu Rob Macaire, ki so ga oblasti prijele in za kakšno uro pridržale zaradi "hujskanja" protestnikov. "Aretacija našega veleposlanika v Teheranu brez razloga ali pojasnila pomeni očitno kršenje mednarodnega prava," je v odzivu sporočil britanski zunanji minister Dominic Raab.

Ameriški predsednik, ki je pred dnevi Iranu grozi z napadi na kulturne kraje, zdaj Irancem sporoča, da jim stoji ob strani. Foto: Reuters
Ameriški predsednik, ki je pred dnevi Iranu grozi z napadi na kulturne kraje, zdaj Irancem sporoča, da jim stoji ob strani. Foto: Reuters

Ob tem je Raab opozoril, da je Iran, ki je sicer tarča ostrih ameriških sankcij, na razpotju, kjer se mora odločiti med potjo v odpadništvo ali pa narediti korake za popuščanje napetosti in nadaljevati po diplomatski poti.

Trump ob sankcijah in grožnjah: Irancem stojim ob strani

Oglasil se je tudi ameriški predsednik Donald Trump, ki je na družbenem omrežju Twitter sporočil, da pozorno spremlja demonstracije v Iranu, in tamkajšnje oblasti posvaril pred novim pokolom protestnikov, pri čemer je imel v mislih novembrsko nasilno zatrtje protestov, v katerem je bilo po podatkih Amnesty International ubitih več kot 300 ljudi.

"Pogumnim ljudem Irana, ki že dolgo trpijo, sporočam: Stal sem vam ob strani od začetka predsedovanja in moja administracija vam bo še naprej stala ob strani. Vaše proteste pozorno spremljamo in vaš pogum nas navdihuje. Ne sme biti novega pokola mirnih protestnikov ali odklopa interneta," je sporočil Trump, ki je pred nekaj dnevi Iranu grozil z napadi, tudi na njihove kulturne kraje. Trumpova vlada je uvedla tudi stroge omejitve potovanj iranskih državljanov v ZDA.

Let's block ads! (Why?)



2020-01-12 08:23:00Z
https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMicWh0dHBzOi8vd3d3LnJ0dnNsby5zaS9zdmV0L3BvbGljaWphLXJhemduYWxhLWlyYW5za2Utc3R1ZGVudGUta2ktc28tcHJvdGVzdGlyYWxpLXphcmFkaS1zZXN0cmVsaXR2ZS1sZXRhbGEvNTExNDEy0gEA?oc=5

Čítať ďalej >>>>


No comments:

Post a Comment