Pages

Sunday, January 5, 2020

Trump grozi Iranu z napadi na tarče, "pomembne za iransko kulturo" - RTV Slovenija

Trump grozi Iranu z napadi na tarče, "pomembne za iransko kulturo" - RTV Slovenija

Trump grozi  Iranu z uporabo
Trump grozi Iranu z uporabo "čudovite" vojaške opreme. Foto: Reuters

"Če bo Iran napadel katere koli Američane ali ameriško premoženje, imamo na muhi 52 iranskih tarč (ki predstavljajo 52 ameriških talcev, ki jih je Iran zajel pred mnogo leti), nekatere na zelo visoki ravni in zelo pomembne za Iran in iransko kulturo. Te tarče in Iran sam BOMO NAPADLI ZELO HITRO IN ZELO MOČNO. ZDA ne želijo novih groženj," je na Twitterju zapisal Trump.

Pri tem je mislil na Američane, ki so bili 444 dni zajeti kot talci na ameriškem veleposlaništvu v Teheranu od leta 1979.

Pozneje je ameriški predsednik znova tvital, in sicer je Iran posvaril, da ga bodo ZDA napadle "močneje, kot je bil napaden kadar koli doslej". Kot je še dodal, bodo ZDA "brez oklevanja" proti Iranu uporabile "povsem novo, čudovito" vojaško opremo, če bo Iran napadel ameriške cilje.

Ameriške sile so na Trumpov ukaz na bagdadskem mednarodnem letališču v petek zjutraj ubile poveljnika elitnih enot iranske revolucionarne garde, generala Kasema Solejmanija, enega ključnih poveljnikov enot, ki so se borile proti t. i. Islamski državi, ubile pa so tudi namestnika poveljnika šiitske iraške milice Sile za mobilizacijo ljudstva (PMF) Abuja Mahdia Al Muhandisa ter še osem drugih ljudi.

Ameriški atentat v Iraku je močno zaostril razmere na Bližnjem vzhodu. V soboto so rakete že zadele zeleno cono v Bagdadu, kjer je med drugim ameriško veleposlaništvo v Iraku, ter zračno oporišče Balad, kjer so nameščene ameriške sile. Napadi niso terjali žrtev.

Medtem je bilo truplo Kasema Solejmanija danes predano Iranu, prepeljali so ga v mesto Ahvaz na jugozahodu države, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Dogajanje spremlja vrsta ceremonij, ki jih v živo prenašajo skoraj vse iranske televizije. Zvečer bodo žalno slovesnost pripravili tudi v Teheranu. Udeležil naj bi se je ves državni vrh. Sam pokop bo v torek v Solejmanijevem rojstnem kraju Kerman na jugovzhodu Irana.

Let's block ads! (Why?)



2020-01-05 08:08:00Z
https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMib2h0dHBzOi8vd3d3LnJ0dnNsby5zaS9zdmV0L2JsaXpuamktdnpob2QvdHJ1bXAtZ3JvemktaXJhbnUtei1uYXBhZGktbmEtdGFyY2UtcG9tZW1ibmUtemEtaXJhbnNrby1rdWx0dXJvLzUxMDc4ONIBAA?oc=5

Čítať ďalej >>>>


No comments:

Post a Comment