Pages

Friday, January 3, 2020

ZDA izvedle atentat na iranskega generala Kasema Solejmanija - RTV Slovenija

ZDA izvedle atentat na iranskega generala Kasema Solejmanija - RTV Slovenija

Solejmanijevo ime naj bi bilo v Iranu sinonim za nacionalni ponos. Sile Al Kudsa je vodil od leta 1998. V preteklih dveh desetletjih je preživel več poskusov atentatov, ki so jih izvedle ameriške, izraelske in arabske agencije. Foto: AP
Solejmanijevo ime naj bi bilo v Iranu sinonim za nacionalni ponos. Sile Al Kudsa je vodil od leta 1998. V preteklih dveh desetletjih je preživel več poskusov atentatov, ki so jih izvedle ameriške, izraelske in arabske agencije. Foto: AP

Ameriško obrambno ministrstvo je sporočilo, da je bil napad preventivni ukrep, češ da naj bi Solejmani dejavno razvijal načrte za napade na ameriške diplomate in vojake v Iraku in v celotni regiji.

62-letni Solejmani naj bi tudi odobril zadnji napad protestnikov na ameriško veleposlaništvo v Bagdadu.

V napadu, ki ga je po poročanju BBC-ja izvedlo brezpilotno letalo, je umrl tudi namestnik poveljnika proiranske milice v Iraku Sile za mobilizacijo ljudstva (PMF) Abu Mahdi Al Muhandis. Iranska revolucionarna garda je medtem sporočila, da so ZDA izvedle napad s helikopterji.

Tiskovne agencije ter iraški in iranski mediji poročajo, da je bil napad pri letališču izveden kmalu po polnoči v petek zjutraj, ubitih pa naj bi bilo še več ljudi.

PMF trdi, da je mrtvih najmanj sedem ljudi. Al Muhandis je prišel na letališče v konvoju, da pričaka Solejmanija, ki je priletel ali iz Libanona ali Sirije.

Ameriška oznaka iranske garde kot zagotovilo trajne sovražnosti med državama

Konvoj je prispel do tovornega dela letališča, kjer je bilo Solejmanijevo letalo, nato je vse skupaj razneslo. ZDA naj bi napad izvedle z raketo.

Solejmani je vodil sile Al Kuds v Siriji, kjer podpirajo predsednika Bašarja Al Asada, in v Iraku po ameriškem napadu leta 2003. Delal je tudi kot posebni svetovalec Al Asada za boj proti t. i. Islamski državi.

Teheran napoveduje maščevanje

Iranska državna televizija je prenesla sporočilo iranske revolucionarne garde, ki pravi, da sta ubita postala mučenika. V državi so razglasili tridnevno žalovanje.

Iranski zunanji minister Džavad Zarif je uboj Solejmanija obsodil kot "dejanje mednarodnega terorizma", dodal pa je, da "bodo ZDA odgovorne za vse posledice svojega odpadniškega avanturizma".

Vrhovni voditelj Irana ajatola Ali Hamenej pa je napovedal, da "čaka zločince ostro maščevanje", in dodal, da je bil Solejmani "obraz mednarodnega upora" in da so ga ubili "najbolj kruti na svetu".

Poročevalec Al Džazire iz Bagdada Osama bin Džavaid je dejal, da zadnji ameriški napad pomeni pomembno prelomnico v Iraku in na celotnem Bližnjem vzhodu. Dogodek naj bi bil tudi "velik udarec" za odnose med ZDA in Irakom.

Nekdanja uslužbenka Bele hiše za državno varnost Hillary Mann Leverett je po poročanju Al Džazire dejala, da pomeni uboj Solejmanija "razglasitev vojne" z Iranom. Po njenih besedah bi bil atentat Solejmanija enak iranskemu atentatu na ameriškega obrambnega ministra ali poveljnika osrednjega poveljstva ameriške vojske. Ob tem je predsednik Trump napad ukazal brez razprave in odobritve kongresa, opominja Hillary Mann Leverett.

ZDA so iransko revolucionarno gardo in njene sile Al Kuds aprila lani označile za teroristično organizacijo.

Let's block ads! (Why?)



2020-01-03 06:45:00Z
https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMiZmh0dHBzOi8vd3d3LnJ0dnNsby5zaS9zdmV0L3pkYS12LWlyYWt1LWl6dmVkbGUtYXRlbnRhdC1uYS1pcmFuc2tlZ2EtZ2VuZXJhbGEta2FzZW1hLXNvbGVqbWFuaWphLzUxMDY0N9IBAA?oc=5

Čítať ďalej >>>>


No comments:

Post a Comment