Pages

Tuesday, August 27, 2019

Sodišče preprečilo deportacijo sirskega begunca na Hrvaško - 24ur.com

Sodišče preprečilo deportacijo sirskega begunca na Hrvaško - 24ur.com

Pretepali, mučili in poniževali so ga, nanj tudi urinirali, med drugim piše v razsodbi švicarskega upravnega sodišča, ki je preprečilo deportacijo sirskega begunca na Hrvaško. Po neštetih prezrtih poročilih mednarodnih organizacij o nasilju hrvaških policistov gre za prvi primer sodne potrditve nezakonitega ravnanja Hrvaške z begunci in migranti.

Fotografije migrantov v modricah zaradi udarcev z gumijevkami, s polomljeni udi, in pričevanja prebežnikov o nasilju hrvaških policistov na meji z BiH že leta polnijo poročila mednarodnih organizacij.

Fotografije migrantov v modricah.FOTO: zurnal.info

Zdaj jim je v primeru sirskega begunca pritrdilo tudi švicarsko upravno sodišče, ki je zadržalo njegovo depotracijo na Hrvaško. Kmalu bi lahko sledila podobna sodba evropskega sodišča za človekove pravice.

"Od takrat dalje pa si seveda evropske države ne bodo mogle več zatiskati oči, da so stvari v teh poročilh in pričevanjih žal resnične," ocenjuje Katarina Bervar Sternad iz Pravno-informacijskega centra nevladnih organizacij.

"Tepli so me po bosih nogah, po meni urinirali," je pred švicarskim sodiščem pričal sirski begunec, ki mu hrvaški policisti niso želeli omogočiti azilnega postopka in so ga kar 16-krat odpeljali nazaj v Bosno.

"Tako so 20. avgusta na ozemlju Slovenije ujeli skupino migrantov, ki so jo slovenske oblasti vrnile na Hrvaško na uradnem mejnem prehodu. Te migrante je Hrvaška ilegalno vrnila v BiH,
" trdi bosanski preiskovalni novinarŽurnal.info Avdo Avdićin dodaja: "Na mestih, kjer ni mejnih prehodov, s kombiji pripeljejo skupine migrantov, jih vržejo ven in za njimi streljajo."

15. oktobra lani so pri Veliki Kladuši skoraj ubili domačinko in njenega mladoletnega sina. To dokazujejo tudi fotografije naboja v traktorski prikolici, ki jih je posnela bosanska policija. A kot v svojem članku trdiAvdić, so bosanski organi primer pometli pod preprogo, ker niso našli trdnih dokazov.

Sicer pa so junija lani streli iz pištol hrvaških policistov odmevali tudi po belokrajnskih gozdovih. Streljali so na migranta, ki naj bi jih napadel s kolom. Teden dni pred tem pa so pri Zadru streljali na kombi z migranti in ranili 12-letna fanta.

Let's block ads! (Why?)



2019-08-27 21:57:35Z
https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMiaGh0dHBzOi8vd3d3LjI0dXIuY29tL25vdmljZS9zdmV0L3NvZGlzY2UtcG90cmRpbG8tbmV6YWtvbml0by1yYXZuYW5qZS1ocnZhc2tlLXotYmVndW5jaS1pbi1taWdyYW50aS5odG1s0gEA?oc=5

Čítať ďalej >>>>


No comments:

Post a Comment