Pages

Thursday, October 31, 2019

Ameriška vojska objavila posnetke napada na Bagdadija - 24ur.com

Ameriška vojska objavila posnetke napada na Bagdadija - 24ur.com

Pentagon je v javnost posredoval posnetke in fotografije operacije, v kateri je bil odkrit in ubit vodja samooklicane Islamske države Bagdadi. Ta se je, še preden ga je pripadnikom Delta forcea s pomočjo psov uspelo prijeti, razstrelil s samomorilskim jopičem. Američani so v pripravljenosti na morebitne povračilne ukrepe.

Na kratkih črnobelih odlomkih posnetkov sobotnega napada, ki jih je ameriška vojska posredovala v javnost, so vidni vojaki, ki se peš približujejo oporišču, v katerem se je skrival Abu Bakr al Bagdadi, okoli ducat borcev na tleh, ki streljajo na helikopterje ameriške vojske, in uničenje oporišča z dronom po koncu operacije.

Razkrili tudi podrobnosti operacije

Frank McKenzie, general, ki je vodil operacijo, pa je razkril podrobnosti napada, v katerem je ameriška vojska na severozahodu Sirije ujelaBagdadija. Vojaki so s helikopterjem odleteli z nerazkrite lokacije v Siriji, nato pa so potrebovali eno uro, da so dosegli lokacijo, kjer se je Bagdadi po besedah generala zadrževal že dlje časa. Vojaki so vsem v oporišču v arabščini ukazali, naj se predajo, več civilistov je zbežalo, poroča Al Jazeera.Evakuirali so enajst otrok, štiri ženske in en moški, ki so nosili samomorilske jopiče in se niso hoteli predati, pa so bili v streljanju ubiti. Še dva moška so vojaki prijeli, nato pa so vdrli v zgradbo. Tam so ugotovili, da se je Bagdadi skril v tunel.

"Vojaki so ga s pomočjo psov pregnali v predor in njegovo prijetje je bilo neizbežno. Sprožil je samomorilski jopič, da je ubil sebe in dva majhna otroka, ki sta bila z njim. Število dve je pravo, prvotno smo mislili, da so bili z njim trije otroci." Oba otroka sta bila mlajša od 12 let, je dodal. Ni pa potrdil besed ameriškega predsednika Donalda Trumpa, da je Bagdadi pred smrtjo "jokal in cvilil kot pes".

Lokacija, kjer se je skrival al Bagdadi.FOTO: DVIDS

Ko so misijo zaključili, so oporišče uničili z bombami, da to ne bi ostalo in postalo Bagdadijevo svetišče. McKenzie je povedal, da so to storili, ko so se prepričali, da na območju ni bilo nikogar več. "Zdaj je videti kot parkirišče z luknjami." Pred uničenjem oporišča so po njegovih besedah zasegli tudi ogromno dokumentacije in elektronskih naprav.

McKenzie je povedal še, da so Bagdadija identificirali s pomočjo DNK vzorca, ki so ga hranili že od leta 2004, ko so ga ameriške sile zajele v Iraku. Njegove posmrtne ostanke so v 24 urah po njegovi smrti vrgli v morje.

Potrjena identifikacijaFOTO: DVIDS

Pripravljeni na maščevanje

Čeprav je bila operacija uspešna, pa bi bilo napačno sklepati, da je Islamska država zdaj poražena, opozarja McKenzie."Nekaj časa bo trajalo, da bodo našli nekoga drugega, ki bo vodil organizacijo, v tem času pa bodo njihova dejanja verjetno neusklajena. Nevarni bodo. Predvidevamo, da se bodo poskušali maščevati, in na to smo pripravljeni. Ne vidimo prihodnosti, ki ni krvava, ker se bo ta ideologija žal nadaljevala."

V sredo je Kevin McAleenan, sekretar iz Urada za domovinsko varnost, povedal, da so vse ameriške varnostne agencije opozorili pred povračilnimi ukrepi, ki bi lahko sledili Bagdadijevi smrti.

Russell Travers, direktor Nacionalnega protiterorističnega centra, ne verjame, da bo imela Bagdadijeva smrt kakšne velike posledice v Islamski državi. "Če so načrtovali kakšne večje napade, se bo to načrtovanje nadaljevalo," je dejal. Islamska država ima znotraj Sirije in Iraka najmanj 14.000 borcev. "To je pomembna številka. Pred petimi ali šestimi leti jih je bilo samo okoli tisoč."

Lokacija oporišča, ki so ga Američani napadli.FOTO: DVIDS

Let's block ads! (Why?)



2019-10-31 09:34:00Z
https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMiTWh0dHBzOi8vd3d3LjI0dXIuY29tL25vdmljZS9zdmV0L3YtamF2bm9zdGktcG9zbmV0a2ktbmFwYWRhLW5hLWJhZ2RhZGlqYS5odG1s0gEA?oc=5

Čítať ďalej >>>>


No comments:

Post a Comment