Pages

Saturday, October 19, 2019

Zaev pozval k predčasnim volitvam v Severni Makedoniji - 24ur.com

Zaev pozval k predčasnim volitvam v Severni Makedoniji - 24ur.com

Makedonski premier Zoran Zaev je predlagal predčasne parlamentarne volitve, potem ko voditelji Evropske unije na vrhu v Bruslju niso sprejeli dogovora o začetku pristopnih pogajanj s Severno Makedonijo. Predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker je to odločitev sicer opisal kot "hudo zgodovinsko napako".

"Predlagam čimprejšnjo izvedbo predčasnih volitev, na katerih se boste vi, državljani, odločili za pot, ki jo bomo ubrali," je makedonski premier Zoran Zaev dejal v televizijskem nagovoru. To je sledilo odločitvi voditeljev Evropske unije, ki niso sprejeli dogovora o začetku pristopnih pogajanj s Severno Makedonijo. 

Makedonski premier Zoran Zaev je pozval k predčasnim volitvam.FOTO: AP

Zelene luči nista dočakali tako Albanija kot Makedonija, čeprav ta korak podpira večina članic in sta za vstop v Evropsko unijo izpolnili pogoje. Zeleno luč za Severno Makedonijo je po neuradnih informacijah blokirala le Francija, za Albanijo pa poleg Francije še Nizozemska in Danska. 

Predsednik Evropske komisije Jean-Claude Junckerje rdečo luč za Skopje in Tirano opisal kot hudo zgodovinsko napako. "Če želimo, da nas spoštujejo, moramo držati obljube," je poudaril.

Za prikaz vsebine je potrebno omogočite piškotke družbenih omrežij. Omogoči piškotke

Obžalovanje ob odločitvi držav članic je izrazil tudi Donald Tusk, predsednik Evropskega sveta. "Našim makedonskim in albanskim prijateljem bi rad sporočil: ne obupajte! Vi ste naredili svoj del, mi pa ne. A nimam nobenih dvomov, da boste postali polnopravni člani Evropske unije!" je zapisal na Twitterju. 

Let's block ads! (Why?)



2019-10-19 10:51:00Z
https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMiXGh0dHBzOi8vd3d3LjI0dXIuY29tL25vdmljZS9zdmV0L3phZXYtcG96dmFsLWstcHJlZGNhc25pbS12b2xpdHZhbS12LXNldmVybmktbWFrZWRvbmlqaS5odG1s0gEA?oc=5

Čítať ďalej >>>>


No comments:

Post a Comment