Pages

Friday, January 31, 2020

Po odločitvi sodišča EU Plenković Slovenijo znova pozval k bilateralnim pogovorom - 24ur.com

Po odločitvi sodišča EU Plenković Slovenijo znova pozval k bilateralnim pogovorom - 24ur.com

Odločitev sodišča EU, ki se je razglasilo za nepristojno v tožbi Slovenije proti Hrvaški zaradi kršenja evropskega prava kot posledice neuveljavljanja arbitražne odločbe, odmeva v Sloveniji in na Hrvaškem. Hrvaški premier Plenković je zapisal, da so zmagali njihovi argumenti in Slovenijo znova pozval k bilateralnim pogovorom, slovenski zunanji minister Cerar pa mu odgovarja, da arbitražna razsodba velja.

Slovenski zunanji minister, ki opravlja tekoče posle, Miro Cerar je dejalda ima glede odločitve Sodišča EU mešane občutke: "Še vedno menimo, da Hrvaška krši evropski pravni red, vendar ta evropska institucija ne želi sprejeti odločitve." 

Cerar: Pravne zmage Hrvaške tu ni

"Dosegli smo pomemben cilj. Kljub temu, da odločbo preučujemo in je postopkovna, torej sodišče ni odločalo o vsebini, pa se je sodišče v izjavi za medije izreklo o tem, kaj meni o arbitražni odločbi," je dejal Cerar in izrazil zadovoljstvo, da je sodišče izrecno pritrdilo Sloveniji, da arbitražna odločba velja, je zavezujoča in jo morata obe državi izpolniti.

"To je dokaz najvišje pravne instance v EU, da je imela Slovenija vseskozi še kako prav, ko je trdila, da mora Hrvaška arbitrarno odločbo implementirati," je še dodal.

Odziv Plenkovića po Cerarjevem mnenju  kaže na odnos  sosednje države do vladavine prava.FOTO: 24ur.com

Obžaluje, da sodišče "ni zbralo poguma, podobno kot predtem ne evropska komisija, da bi odločilo o pomembnem vprašanju, ki zadeva evropsko pravno ureditev". Spomnil je, da je komisija sopodpisnica arbitražnega sporazuma. Po njegovem to pomeni neki defenzivno držo, ki pa upa, da ne bo postala stalna praksa najvišjih institucij, ko gre za uveljavljanje vladavine prava.

Pravne zmage Hrvaške tu ni, je prepričan: "Hrvati so lahko zadovoljni le zato, ker bi sodišče v meritornem odločanju zagotovo ugotovilo, da nimajo prav."

Plenković znova pozval k dvostranskim pogajanjem

Komentiral je tudi odziv hrvaškega premierja Andreja Plenkovića,ki je zapisal, da je odločitev zmaga hrvaških argumentov, ki so jih izpostavili v ugovoru nepristojnosti ,in Slovenijo pozval "k dialogu in bilateralnim pogovorom, s katerimi bi lahko prišli do sprejemljive in trajne rešitve mejnega spora."

Za prikaz vsebine je potrebno omogočite piškotke družbenih omrežij. Omogoči piškotke

Odziv Plenkovića po Cerarjevem mnenju  kaže na odnos  sosednje države do vladavine prava. "To je zmaga za pravo, za tisto stališče, ki je edino verodostojno. Seveda sedaj Plenković preusmerja pozornost na ta del, ki je zanj nekoliko razbremenilen, ker sodišče ni ugotavljalo, ali Hrvaška krši pravo EU."

"Nobena akrobacija Hrvaške tega dejstva, ki je v izjavi Sodišča EU zapisano, ne bo spremenilo," še trdi Cerar in  dodaja, da je pravo na naši strani, meja pa določena. "Moramo vztrajno vršiti pravni pritisk, mi jih bomo vsak mesec, vsak teden, če hočete spomnili, da morajo izvršiti arbitražno razsodbo in verjamem, da bo prihodnja vlada nadaljevala s temi prizadevanji."

Točnega podatka, koliko nas je doslej stala tožba Hrvaške, Cerar nima. "Govori pa se o nekje 300.000 do 400.000 evrov," je pojasnil in dodal, da se je za takšne ugotovitve, kot jih je Sodišče EU zapisalo v izjavi, vse to zagotovo izplačalo.

Novakova obžaluje odločitev sodišča

Med prvimi se je pri nas odzval prvak SDS Janez Janša in dejal, da odločitev sodišča pomeni, da je vlada"po nepotrebnem zapravila veliko davkoplačevalskega denarja" za arbitražo.

Evropski poslanec Milan Brglez pa je v prvem odzivu na Twitterju zapisal:"Sodišče EU zaskrbljujoče omejuje pomen mednarodnega prava za EU in njen pravni red. Slab dan za pravo EU. Pozitivno: Sodišče EU ugotavlja, da morata državi storiti vse potrebno za izvršitev arbitražne razsodbe."

Evroposlanka Ljudmila Novak pa odločitev Sodišča EU obžaluje,"da se problem s Hrvaško ne bo končno rešil."Dodala je, da bi verjetno morala "naša vlada, skupaj s svojimi pravniki, bolje preučiti, katero sodišče je pristojno za takšne primere."

Za prikaz vsebine je potrebno omogočite piškotke družbenih omrežij. Omogoči piškotke

Slovenska agentka: Gre za nevaren presedan, ki državam odpira vrata za kršitve prava EU

Da je današnja sodba Sodišča EU v primeru slovenske tožbe glede arbitraže nevaren presedan, ki članicam unije potencialno odpira vrata za kršitve prava EU, pa izpostavlja slovenska agentka Maja Menard. Odločitev sodišča sicer izrecno poziva obe članici, da arbitražno razsodbo implementirata, uzakonita in izvršita, je še poudarila.

Po besedah Menardove sodba odstopa od ustaljene sodne prakse tega sodišča, državam članicam pa potencialno odpira vrata za kršitve prava EU s sklicevanjem na neka domnevno odprta mednarodna vprašanja oziroma spore.

"Za nas se zastavlja vprašanje, kako bo ravnala Evropska komisija in v nadaljevanju evropsko sodišče v primeru kršitve recimo ribiške uredbe ali schengenskega zakonika s strani Slovenije oziroma Hrvaške na mejnem območju, in konkretno, katero od teh držav bo potem Evropska komisija obravnavala kot kršiteljico in ali bi se potem sodišče na podlagi današnje sodbe prav tako razglasilo za nepristojno," je pojasnila agentka.

"Za samo arbitražno razsodbo in za mejo, ki jo ta določa, današnja sodba seveda nič ne spreminja,"je izpostavila Menardova.

Vrevc: Sodišče EU potrdilo, da Slovenija pri izvajanju arbitražne razsodbe vse dela prav

"Sodišče EU je odločilo, da resnega problema ne vidi, Slovenija v današnji sodbi vidi zgolj potrditev, da tako pri izvajanju arbitražne razsodbe kot pri uveljavljanju prava EU v geografskem obsegu, kot je določen z razsodbo, vse dela prav," pa je poudaril predstavnik zunanjega ministrstva Marko Vrevc.

Vrevc je pojasnil širši okvir razmer, ki so pripeljale na sodišče EU. Slovenija je takoj po razglasitvi arbitražne razsodbe, najprej na težave opozorila evropsko komisijo. V strokovnih krogih komisije je bil problem zaznan in povsem jasno ugotovljeno, da očitno problem s hrvaškim nespoštovanjem obstaja, a ker je politična raven komisije ocenila, da očitno problem ni tak, da bi zahteval njeno angažiranje, je Slovenija to mnenje preverila tudi na sodišču, je pojasnil Vrevc.

Ob tem je izpostavil zadovoljstvo ob pozivu sodišča sosednji Hrvaški, ki da se postavlja ob bok stalnim slovenskim pozivom k dialogu o načinu implementacije rešitve, kot je določena v arbitražni razsodbi."Sedaj računamo, da bo v doglednem času tudi na Hrvaškem dozorelo spoznanje, da je ta dialog na tej osnovi potreben in Slovenija bo nanj pripravljena," je poudaril.

Let's block ads! (Why?)



2020-01-31 08:24:00Z
https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMiSWh0dHBzOi8vd3d3LjI0dXIuY29tL25vdmljZS9zbG92ZW5pamEvb2R6aXZpLXBvLW9kbG9jaXR2aS1zb2Rpc2NhLWV1Lmh0bWzSAQA?oc=5

Čítať ďalej >>>>


No comments:

Post a Comment