Pages

Thursday, August 8, 2019

Konec prepovedi: v Žusterni zaplapolala bela zastava - Siol.net

Konec prepovedi: v Žusterni zaplapolala bela zastava - Siol.net

Nadzor Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) je preklical prepoved kopanja v Žusterni. Zadnji rezultati analiz so pokazali, da je morje na kopališču v Žustarni, iztoku meteornega kanala in kopalnem območju med izlivom kanala ter mandračem Molet spet primerno za kopanje.

Tako so po štirih dnevih na kopališču sneli redečo zastavo in odstranil trakove, ki so opozarjali na neprimernost kopanja. NIJZ je na terenu ugotovil, da na vodi na kopališču in kopalnem območju ni več videti pene, prav tako ni več smradu po fekalijah, so sporočili z občine. Upravljavcu kopališča svetujejo nadaljnji nadzor, kopalkam in kopalcem pa, naj se ne kopajo ob iztoku meteornega kanala.

Meritve, onesnaženje, žusterna Novice Nevarnosti ni več: voda v Žusterni je primerna za kopanje #video

Z zajezitvijo hudournika nad izpust meteornih voda

Zavod za šport Mestne občine Koper bo do konca kopalne sezone na tem delu trikrat na dan izvajal vidno in olfaktorno kontrolo kopališča ter vodil dokumentacijo. V primeru zaznanih nepravilnosti bo nemudoma obvestil Arso in NIJZ. Rdeča zastava je bila izobešena od petka, ko je prišlo do fekalnega onesnaženja.

V Marjetici Koper bodo v sodelovanju z Gasilsko brigado Koper in v dogovoru z Mestno občino Koper še danes zajezili vodotok in preprečili iztok hudourniških voda v morje. V Marjetici Koper bodo v sodelovanju z Gasilsko brigado Koper in v dogovoru z Mestno občino Koper še danes zajezili vodotok in preprečili iztok hudourniških voda v morje. Foto: Marjetica Koper

Iz javnega komunalnega podjetja Marjetica Koper so danes sporočili, da bodo v sodelovanju z Gasilsko brigado Koper in v dogovoru z Mestno občino Koper zaradi nihanja rezultatov indikatorjev onesnaženja na iztoku hudournika v Žusterni še danes zajezili vodotok in v celoti preprečili iztok hudourniških voda v morje. Do zaključka ugotavljanja vseh virov onesnaževanja hudournika bodo meteorno vodo prečrpavali v cisterne in odvažali v čistilno napravo na Srmin, so še sporočili iz Marjetice.

S petkom bodo prhe na obalnih kopališčih spet odprte brez omejitev

Župani vseh štirih istrskih občin so se odločili, da s petkom brez omejitev odprejo vse prhe na občinskih kopališčih. Kot so sporočili iz Rižanskega vodovoda Koper, je zaradi ustrezne povprečne dnevne porabe in rednih padavin pitne vode za zdaj dovolj. (STA)

Več ljudi s težavami

Žusterna Foto: STA Po poročanju Radia Koper se je zaradi zdravstvenih težav s prebavnim traktom in vnetjem ušes v povezavi z onesnaženjem pri Žusterni v zadnjih dneh na Obali povečal tudi obisk zdravstvenih ustanov.

Na NIJZ so za STA navedli, da se je v zadnjih dneh zaradi zdravstvenih težav na koprsko območno enoto obrnilo 33 oseb, vendar ne morejo trditi, da so vsi primeri povezani s onesnaženim morjem. Večina oseb je sicer bruhala, nekateri so imeli drisko, so pa pri vseh težave hitro minile.

Ob tem so na inštitutu pojasnili še, da lahko v primeru fekalno onesnažene kopalne vode pride do okužbe z virusom hepatitisa A. Inkubacija pri omenjenem virusu je od 15 do 50 dni, v povprečju pa med 28 in 30 dni. Če je torej prišlo do okužbe s tem virusom, se lahko bolniki pojavijo tudi šele po 50 dneh od dneva izpostavljenosti.

Namerno onesnaženje?

Župan Kopra Aleš Bržan je sicer v objavi na omrežju Facebook namignil, da bi bilo lahko onesnaženje namerno. "Naključja so redka, ko se ponavljajo, se moramo resno zamisliti," je med drugim zapisal Bržan. Na koprski občini so prav tako v ponedeljek med drugim opozorili, da se je v zadnjem času povečalo število nedovoljenih posegov v mestno infrastrukturo.

Let's block ads! (Why?)



2019-08-08 13:17:41Z
https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMiXGh0dHBzOi8vc2lvbC5uZXQvbm92aWNlL3Nsb3ZlbmlqYS9rb25lYy1wcmVwb3ZlZGktdi16dXN0ZXJuaS16YXBsYXBvbGFsYS1iZWxhLXphc3RhdmEtNTA0Mzc20gEA?oc=5

Čítať ďalej >>>>


No comments:

Post a Comment