Pages

Saturday, January 11, 2020

Iran priznal, da je nenamerno sestrelil ukrajinsko potniško letalo - 24ur.com

Iran priznal, da je nenamerno sestrelil ukrajinsko potniško letalo - 24ur.com

Iranske oblasti so priznale, da so nenamerno sestrelile ukrajinsko letalo s 176 potniki in člani posadke na krovu. Letalo je zadela iranska raketa, potem ko se je približal "občutljivi vojaški točki". Šlo naj bi za človeško napako, odgovorni pa bodo kaznovani.

Iranska vojska je preko državne televizije priznala, da je njihova vojska pomotoma z raketo sestrelila ukrajinsko potniško letalo s 176 ljudmi na krovu. Letalo naj bi, tako iranske oblasti, letelo blizu "občutljivega vojaškega območja iranske revolucionarne garde", zaradi česar so letalo zamenjali za "sovražno tarčo" , iranska protiletalska obramba pa ga je sestrelila z raketo. 

Zaradi napetosti z ZDA je bila iranska vojska"na najvišji stopnji pripravljenosti": "V tovrstni situaciji, zaradi človeške napake in nehote, smo zadeli letalo," se še glasi sporočilo za javnost, ki ga povzema BBC. Dodajajo, da bodo odgovorni kaznovani.

Iranska vojska se je za sestrelitev letala opravičila in dodala, da bo nadgradila svoje sisteme, da bi v prihodnje preprečila tovrstne katastrofe. 

Žalovanje za žrtvami letalske nesrečeFOTO: AP

Preko Twitterja je iranski predsednik Hasan Rohani dejal, da je "strahotna nesreča" letala "neodpustljiva napaka". Dodal je, da je preiskava vojske ugotovila, da so rakete, ki so bile pomotoma izstreljene, povzročile strmoglavljenje letala. 

Iranski zunanji minister Mohamed Džavad Zarif pa je v tvitu namignil, da je za katastrofo deloma kriv "avanturizem Združenih držav Amerike". Pri tem je izrazil sožalje svojcem žrtvam. 

Iz sveta že prihajajo prvi odzivi na priznanje iranske vojske. Kanadski premier Justin Trudeau in ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski zahtevata kaznovanje odgovornih, Zelenski pa tudi izplačilo odškodnine. 

Iran do sedaj vztrajno zanikal vpletenost pri strmoglavljenju letala

Spomnimo, da se je strmoglavljenje zgodilo le nekaj ur po iranskem napadu na dve ameriški oporišči v Iraku. S tem se je Iran odzval na ameriški atentat na generala Kasema Solejmanija, enega najvplivnejših Irancev. Ukrajinsko potniško letalo je malo po 6. uri vzletelo z mednarodnega letališča v Teheranu proti Kijevu. Le nekaj minut kasneje je strmoglavilo blizu predmestja Paranda v iranski prestolnici. Preživelih ni bilo. 

Na krovu letala so bili državljani Irana, Kanade, Ukrajine, Švedske, Afganistana, Nemčije in Velike Britanije.FOTO: AP

Iranske oblasti so sprva trdile, da se je nesreče zgodila zaradi tehnične napake oziroma odpovedi motorja. A v dneh zatem so sprva ameriške, nato pa tudi kanadske oblasti zatrjevale, da imajo vse več dokazov, da je letalo sestrelila iranska raketa, po vsej verjetnosti pomotoma. Pri tem so navajali informacije obveščevalnih služb, ki jim je včeraj pritrjevalo vse več zahodnih držav, pa tudi zveza Nato. 

Na drugi strani je Iran do zdaj vztrajno zanikal vpletenost pri strmoglavljenju letala. Še v četrtek je tiskovni predstavnik vlade obtožil ZDA in njene zaveznike, da"lažejo in sodelujejo v psihološki vojni". 

V strmoglavljenju letala je umrlo 82 Irancev, 63 Kanadčanov, deset Švedov, štirje Afganistanci, trije Nemci, trije Britanci ter dva Ukrajinca in devet ukrajinskih članov posadke.

Iran je po nesreči našel črne skrinjice letala in dejal, da je pripravljen sprejeti pomoč tujih strokovnjakov pri preiskavi nesreče. A številni so, po objavi fotografij kraja strmoglavljenje, izrazili zaskrbljenost, da Iran odstranjuje morebitne pomembne dokaze nesreče. Včeraj so ukrajinski strokovnjaki sicer dobili dostop do črnih skrinjic in do posnetkov komunikacije med pilotom in teheransko kontrolo letenja. 

Po vse večjem pritisku – v javnost so prišli tudi posnetki nesreče, ki prikazujejo raketo, ki je zadela letalo – so danes zjutraj tako vendarle priznali, da je letalo nenamerno sestrelila njihova raketa.

Let's block ads! (Why?)



2020-01-11 05:56:00Z
https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMiZmh0dHBzOi8vd3d3LjI0dXIuY29tL25vdmljZS90dWppbmEvaXJhbi1wcml6bmFsLWRhLWplLW5laG90ZS1zZXN0cmVsaWwtdWtyYWppbnNrby1wb3RuaXNrby1sZXRhbG8uaHRtbNIBAA?oc=5

Čítať ďalej >>>>


No comments:

Post a Comment