Pages

Monday, January 6, 2020

Nekdanjim vodilnim v Hypu od šest do osem let zapora - Siol.net

Nekdanjim vodilnim v Hypu od šest do osem let zapora - Siol.net

Ljubljansko okrožno sodišče je nekdanje vodstvo v banki Hypo Alpe Adria Antona Romiha, Božidarja Špana, Andreja Potočnika in Andreja Oblaka spoznalo za krive zlorabe položaja in pranja denarja. Dobili so od šest do osem let zapora ter vsak okoli 35 tisoč evrov denarne kazni. Vrniti bodo morali tudi več milijonov evrov nezakonito pridobljene premoženjske koristi.

Sodnik ljubljanskega okrožnega sodišča Srečko Škerbec je nekdanje vodstvo spoznal za krivo zlorabe položaja in pranja denarja.

Oba nekdanja predsednika uprave banke Hypo Alpe Adria Anton Romih in Božidar Špan sta dobila po šest oziroma šest let in pol zapora. Oba morata plačati še vsak po 35 tisoč evrov kazni.

Nekdanjega generalnega direktorja Hypo Leasinga Andreja Potočnika je sodišče obsodilo na šest let zapora in 35 tisoč evrov kazni, nekdanjega direktorja družbe Hypo Alpe Adria Consultance Andreja Oblaka pa na osem let zapora in 37 tisoč evrov kazni. 

Sojenje v zadevi Hypo je trajalo več kot štiri leta, gre za eno najdaljših sojenj v Sloveniji. Kot je v obrazložitvi sodbe povedal sodnik Škerbec, so "krivi, ker so z namenom, da bi sebi pridobili premoženjsko korist, zlorabili svoj položaj". To so po njegovih besedah storili ob pomoči že pravnomočno obsojene nekdanje direktorice Vegrada Hilde Tovšak, ki je v tej zadevi pred leti priznala krivdo v zameno za pogojno zaporno kazen, poroča STA.

Tožilstvo: Banko so oškodovali za 22 milijonov evrov

Tožilstvo je vpletenim očitalo, da so z nepremičninskimi posli banko Hypo Alpe Adria oškodovali za 22 milijonov evrov, denar pa naj bi nato skrivali v davčnih oazah. S skupnim delovanjem naj bi zlorabili položaj, nato pa premoženjsko korist, ki je izvirala iz teh dejanj, prek Liechtensteina in Luksemburga razdelili in oprali z različnimi posli, poroča STA. Tožilstvo je sicer za obtožene predlagalo od skoraj devet let do skoraj 12 let zapora.

Hypo Foto: Bor Slana

Marca lani od začetka

Sojenje se je moralo lani marca začeti znova, saj je od zadnje uspešno izvedene preiskave minilo več kot tri mesece, maja pa je nato sodišče obtoženim znova omogočilo tudi razpolaganje z zamrznjenim premoženjem, saj je tri leta po vložitvi obtožnice potekel tudi maksimalen rok za zavarovanje premoženja.

Tone Rop, Janez Zemljarič Posel danes Kaj imajo skupnega afera Orion, Anton Rop in Janez Zemljarič Stojan Nikolić Posel danes Finančne špekulacije prvega moža HSE: kam je poniknilo 14 milijonov Hypo Novice Višje sodišče ugodilo Electi holdingu glede prisilne poravnave Miodrag Kostić Posel danes Srbski tajkun želi biti v Sloveniji še kralj terjatev

Let's block ads! (Why?)



2020-01-06 12:10:55Z
https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMiXGh0dHBzOi8vc2lvbC5uZXQvbm92aWNlL3Nsb3ZlbmlqYS9zb2plbmplLXYtemFkZXZpLWh5cG8tb2J0b3plbmltLWdyb3ppLTM4LWxldC16YXBvcmEtNTE1Njgz0gEA?oc=5

Čítať ďalej >>>>


No comments:

Post a Comment