Pages

Tuesday, January 7, 2020

Iranci se poslavljajo od 'mučenika Solejmanija', obljubljajo maščevanje - 24ur.com

Iranci se poslavljajo od 'mučenika Solejmanija', obljubljajo maščevanje - 24ur.com

Med pogrebnimi slovesnostmi v rojstnem mestu ubitega iranskega generala Kasema Solejmanija je bilo v stampedu, ki je izbruhnil med množico žalujočih, ubitih 35 ljudi, 48 je ranjenih. V Kermanu naj bi se zbralo vsaj milijon ljudi.

Nepregledna množica v črno oblečenih Irancev s slikami ubitega iranskega generala Kasema Solejmanijav rokah se je zbrala v njegovem rojstnem mestu Kerman, kjer so ga v jutranjih urah pokopali.

Med pogrebnimi slovesnostmi je prišlo do stampeda, v katerem je umrlo 35 ljudi, 48 je ranjenih, poroča iranska državna televizija. Ranjene so prepeljali v bolnišnico. 

Na pogrebu v Kermanu se je po poročanju tujih medijev zbralo okoli milijon ljudi, medtem ko iranski mediji poročajo o več milijonski množici žalujočih - ti so zapolnili ceste, pločnike, ulice... 

'Smrt Ameriki in Izraelu', obljuba maščevanja 

Osrednje žalne slovesnosti za poveljnika elitnih enot iranske revolucionarne garde so potekale že v ponedeljek v Teheranu, udeležilo naj bi se jih več milijonov ljudi, poročajo iranski mediji. Številni so se zbrali tudi na slovesnostih v iranskih mestih Kom, Mašhad in Ahvaz. 

Solejmani je bil prejšnji petek ubit v ameriškem letalskem napadu v Bagdadu. ZDA so napad utemeljile s tem, da naj bi general načrtoval obsežne napade na ameriške državljane.

V Iranu je veljal za enega najbolj priljubljenih oseb in drugo najvplivnejšo osebnost, junaka vojne z Irakom v 80. letih preteklega stoletja, arhitekta iranske zunanjepolitične vojaške strategije. A obenem je predstavljal ključni del sistema, ki je med drugim konec lanskega leta streljal na protestnike, za vzpostavitev zavezništev in milic v Libanonu, Jemnu, Iraku in Siriji pa je zapravil ogromne količine sredstev – medtem ko vse več Irancev, tudi zaradi ameriških sankcij, živi v revščini. 

ZDA pa mu pripisujejo odgovornost za številne napade na ameriške vojake na Bližnjem vzhodu. 

"Mučenec Kasem Solejmani je v smrti še močnejši," je na pogrebni slovesnosti dejal vodja iranske revolucionarne garde Hossein Salami. "Sovražnik ga je nepravično ubil." Iz množice je bilo slišati tudi vzklike "Smrt Trumpu", kar naj bi med drugim vzklikale celo šolarke med množico, navaja dopisnik AFP

Salami je zagrozil, da bodo, v odgovor na napad na Solejmanija, zažgali vse kraje, ki jih podpirajo ZDA, pa poroča AP. Iz množice pa so se ob tem slišali vzkliki "Smrt Izraelu"

Let's block ads! (Why?)



2020-01-07 07:29:00Z
https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMibGh0dHBzOi8vd3d3LjI0dXIuY29tL25vdmljZS90dWppbmEvaXJhbmNpLXNlLXBvc2xhdmxqYWpvLW9kLW11Y2VuaWthLXNvbGVqbWFuaWphLW9ibGp1YmxqYWpvLW1hc2NldmFuamUuaHRtbNIBAA?oc=5

Čítať ďalej >>>>


No comments:

Post a Comment