Pages

Friday, January 3, 2020

Po atentatu na Solejmanija: Kitajci, Britanci in Rusi mirijo, Američani razdeljeni - 24ur.com

Po atentatu na Solejmanija: Kitajci, Britanci in Rusi mirijo, Američani razdeljeni - 24ur.com

Po ameriškem zračnem napadu, v katerem so ubili generala Kasema Solejmanija, so se odzivi zvrstili z vsega sveta. Mnenja znotraj ZDA so razdeljena, saj republikanci ukaz Trumpa malodane častijo, medtem ko demokrati svarijo pred posledicami in dejstvom, da kongres ni avtoriziral napada. Po svetu pa države pozivajo k umiritvi razmer na obeh straneh.

Novice o napadu, v katerem je umrl general Kasem Solejmani, so med ameriškimi politiki sprožile različne odzive. Medtem ko republikanci hvalijo Trumpa in njegovo odločitev, so številni demokrati izrazili skrb glede zakonitosti in možnih posledic napada.

Goreči predsednikov zaveznik, senator Južne Karoline Lindsey Graham, je zapisal, da ceni Trumpovo drzno potezo, ob tem pa dodal: "Iranski vladi pa: če želite več, boste dobili več." CNNsicer poroča, da bodo ključni člani senata, ki so del odbora za nacionalno varnost, o podrobnostih napada seznanjeni v petek popoldne. Ni znano, kdo je za napad vedel, preden se je zgodil. Podporo napadu in Trumpu je izrazil tudi Ben Sasse, republikanski senator iz Nebraske: "General Solejmani je mrtev, ker je bil zloben prasec, ki je moril Američane. Predsednik je naredil pravilno in sprejel pogumno odločitev, Američani bi morali biti ponosni na tiste, ki so napad izvedli." Njegovemu komentarju se je pridružil tudi senator Tom Cotton, ki je v izjavi dejal, da je bil Solejmani odgovoren za "večdesetletno strahovlado Irana, vključno s smrtjo več sto Američanov".

Ameriški zunanji minister Mike Pompeo je, ko je odjeknila novica, delil tvit, ob katerem je zapisal: "Iračani plešejo na ulicah za svobodo, hvaležni, da generala Solejmanija ni več."

Za prikaz vsebine je potrebno omogočite piškotke družbenih omrežij. Omogoči piškotke

Demokrati so v odzivih poudarili predvsem potencialne posledice, prav tako so razpravljali o zakonitosti napada, ki se je zgodil brez avtorizacije kongresa. Senator Chris Murphyiz Conneticuta je poudaril, da je Solejmani sicer bil sovražnik ZDA, a da ostaja vprašanje: "Ali je Amerika ravnokar izvedla atentat brez avtorizacije kongresa na drugega najbolj vplivnega moškega v Iranu, vedoč, da bo to morda sprožilo hudo vojno v regiji?"

V bolj ostri izjavi je senator Tom Udalliz Nove Mehike dejal: "Predsednik Trump bo naš narod pripeljal na rob nezakonite vojne z Iranom brez kakršne koli odobritve kongresa, kar zahteva ustava ZDA. Tako brezglavo stopnjevanje sovražnosti je najverjetneje kršitev avtoritete, ki jo ima kongres pri začetku vojne, prav tako v nevarnost spravlja ameriške sile in državljane, zelo verjetno pa nas pelje še eni katastrofalni vojni na Bližnjem vzhodu, za katero Američani niso prosili in je ne podpirajo, naproti."

Joe Biden je prepričan, da je bil napad slaba odločitev.FOTO: AP

Nekdanji ameriški podpredsednik in eden izmed vodilnih kandidatov za demokratsko nominacijo za predsedniške volitve Joe Biden pa je o ukazu Trumpa dejal: "Ravnokar je vrgel dinamitno palico v sod smodnika. Morda smo na robu večjega konflikta v regiji." Na to, da bo to povzročilo še več nasilja, je opozorila tudi predsednica predstavniškega doma ameriškega kongresa Nancy Pelosi. Dodala je, da si "Washington ne more privoščiti napetosti, ki bi se lahko stopnjevale do točke brez povratka". Bernie Sanders, ki je prav tako del predsedniške tekme, je zapisal, da bi jih lahko nova vojna stala nešteto življenj in bilijonov, na kar je opozorila tudi Elizabeth Warren.

Kitajci pozvali k miru v regiji, Rusi izrazili sožalje Irancem

V prvem odzivu na ameriški zračni napad je Kitajska pozvala k miru. Tiskovni predstavnik zunanjega ministrstva Geng Šuang je dejal: "Nedavnim incidentom pripisujemo velik pomen. Kitajska je vedno nasprotovala uporabi sile v mednarodnih odnosih in zagovarja stališče, da bi morali vsi vpleteni spoštovati ustanovno listino Združenih narodov ter osnove norme mednarodnih odnosov." Dodal je, da bi morali spoštovati suverenost in teritorialno integriteto Iraka, ter da morajo obdržati mir in stabilnost v regiji. "Pozivamo vse vpletene, še posebej ZDA, da pokaže zadržanost in prepreči dodatno eskalacijo napetosti," so še pozvali.

K umiritvi razmer je pozval tudi zunanji minister Velike Britanije Dominic Raab: "Vedno smo prepoznali nevarnost, ki so jo predstavljale enote Kasema Solejmanija. Po njegovi smrti spodbujamo vse vpletene k deeskalaciji. Nadaljnji konflikt ni v interesu nikogar od nas."

Kaj se bo zgodilo v regiji po ameriškem zračnem napadu?FOTO: Dreamstime

Rusko zunanje ministrstvo je opozorilo, da bo zračni napad vodil v večje napetosti na Bližnjem vzhodu, ob tem pa so Irancem izrazili sožalje: "Solejmani je predano služil cilju, ščitenju iranskih nacionalnih interesov." Pomemben ruski senator Konstantin Kosačev je v izjavi na svojem Facebook profilu dejanje ZDA označil za napako in dejal, da lahko na dolgi rok to uniči vsa prizadevanja, da bi rešili jedrski sporazum. "Verjamem, da pri tem gre za več kot le umor pomembne figure, to je napaka. Razlog za to napako tiči v tipični ameriški navadi, da personalizirajo vsak problem. ’Znebi se Sadama (Miloševića, Janukoviča, Gadafija, Bin Ladna itd.) in vse bo rešeno. Ampak to je logika le pri šovu, ne politiki. Na dolgi rok ne deluje, ampak organizatorje tega lahko zadene kot bumerang," je zapisal.

Izraelski premier Benjamin Netanjahu pa se bo predhodno vrnil z obiska v Grčiji, so sporočili z njegovega urada. Prav tako naj bi po poročanju tujih medijev njihova vojska bila v pripravljenosti zaradi strahu pred maščevanjem Irana ali njihovih zaveznikov. Netanjahu je bil v Atenah zaradi podpisa sporazuma o izgradnji plinovoda v Sredozemlju. V izjavi je Netanyahu po pričakovanjih stopil v bran odločitvi ameriškega predsednika: "Tako kot ima Izrael pravico do samoobrambe, imajo to pravico tudi ZDA. Solejmani je odgovoren za smrt ameriških državljanov in mnogih drugih nedolžnih ljudi, načrtoval pa je še več tovrstnih napadov. Predsednik Trump si zasluži zasluge za hitro, odločno in vehementno ravnanje. Izrael stoji ob ZDA in podpira njihovo prizadevanje za mir, varnost in samoobrambo."

Cene nafte poskočile

Zahodnoteksaška lahka nafta za dobavo v februarju se je glede na četrtkovo zaključno vrednost podražila za 1,68 dolarja oz. 2,75 odstotka na 62,86 dolarja. Cena severnomorske nafte brent za dobavo marca se je zvišala za 1,92 dolarja oz. 2,90 odstotka na 68,17 dolarja, piše Bloomberg.

Let's block ads! (Why?)



2020-01-03 11:04:00Z
https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMid2h0dHBzOi8vd3d3LjI0dXIuY29tL25vdmljZS90dWppbmEvcG8tYXRlbnRhdHUtbmEtc29sZWptYW5pamEta2l0YWpjaS1icml0YW5jaS1pbi1ydXNpLW1pcmlqby1hbWVyaWNhbmktcmF6ZGVsamVuaS5odG1s0gEA?oc=5

Čítať ďalej >>>>


No comments:

Post a Comment