Pages

Monday, February 3, 2020

SMC za novo koalicijo, SAB vabi na pogovore »sredino«, Janša prepušča pobudo Pahorju - Dnevnik/si

SMC za novo koalicijo, SAB vabi na pogovore »sredino«, Janša prepušča pobudo Pahorju - Dnevnik/si

Predsednik SMC Počivalšek je dejal, da je izvršni odbor stranke danes naredil analizo obstoječega stanja po odstopu premierja in sprejel sklep, da predčasne volitve niso edina rešitev. V stranki zato menijo, da je treba proučiti možnost oblikovanja programske in na realnih vsebinah temelječe morebitne prihodnje vlade. SMC v novo vlado ne bo šla za vsako ceno, brez vsebine, za katero v stranki menijo, da je potrebna, je zatrdil.

Po Počivalškovih besedah je za njih pomembna zdravstvena in stanovanjska problematika, starostna oskrba in poslovno okolje. »Prihodnja vlada, kakršnakoli že bo, mora temeljiti na programu. Ne sme se ločevati ali pa se razlikovati na osnovi ideoloških vsebin,« je povedal.

Če tega ne bo, pa bodo naredili vse, da bodo imeli čim boljši rezultat na volitvah. Nanje so pripravljeni, saj Počivalšek pravi, da že imajo kandidatno listo in vodjo volilnega štaba.

SAB vabi na pogovore o projektni vladi

SAB je vse stranke podpisnice predloga novele zakona o volitvah v DZ ter DeSUS pozvala k premisleku o možnosti oblikovanja projektne vlade, s katero bi predčasne volitve zamaknili za toliko časa, da se sprememba volilnega zakona lahko sprejme. Izbira med zgolj predčasnimi volitvami ali vlado pod vodstvom SDS ni v nacionalnem interesu, menijo.

Vodenje te vlade bi morala prevzeti ena od strank z največ poslanci,« so navedli v pismu strankam.

Pri tem pa so prepričani, da brez sprememb volilne zakonodaje in uvedbe sistema prednostnega glasu, ki bo državljanom omogočil več vpliva na to, kdo bo izvoljen poslanec, na naslednjih volitvah ni mogoče pričakovati bistveno drugačne sestave slovenskega parlamenta.

Predlog novele zakona o volitvah v DZ je v petek v parlamentarno proceduro vložila skupina 59 poslank in poslancev LMŠ, SD, SMC, SAB, NSi, SNS in Levice s prvopodpisanim Branetom Golubovićem iz LMŠ. Za sprejetje potrebujejo 60 glasov.

K premisleku niso povabili stranke SDS, »ki tak zakon od začetka odločno zavrača«. Čeprav pod predlogom zakona tudi ni podpisov DeSUS, pa so to stranko vseeno povabili k pogovorom. V DeSUS so sicer po spremembi vodstva na zadnjem kongresu znova odprli razpravo o tem.

Pivčeva: Ta teden bo naporen

Predsednica DeSUS Aleksandra Pivec je povedala, da so danes prejeli vabilo od SAB za morebiten poskus oblikovanja sredinske vlade, ki bi bila bolj projektne narave. Sestanek naj bi bil še ta teden.

Poudarila je, da so v DeSUS bolj naklonjeni volitvam in so že začeli z evidentiranjem kandidatov na terenu.

»Ta teden bo pester, na ta povabila se bomo odzvali,« je dejala.

Janša: SDS ne bo skakala v bazen, v katerem ni vode

Predsednik SDS Janez Janša meni, da je možno, da se za preostanek tega mandata DZ sestavi vlado, ki bo ambiciozna in ki bo večinska. Koliko je to mogoče, pa je danes še prezgodaj ocenjevati, je dodal. »Zagotovo pa SDS ne bo skakala v bazen, v katerem ni vode,« je zatrdil in dodal, da je zdaj na potezi predsednik republike Borut Pahor.

»Vse, kar se zdaj dogaja, je neformalno. Strateško je položaj zelo podoben temu, kar je bilo pred enim tednom, nič se ni spremenilo. Formalno je na vrsti predsednik republike, ki bo opravil pogovore. Dogovorjena sva, da se potem slišiva in skupaj oceniva položaj,« je dejal Janša v izjavi medijem ob robu foruma Kluba slovenskih podjetnikov.

Odzval se je tudi na potezo predsednice SAB Alenke Bratušek, ki je parlamentarne stranke z izjemo SDS danes povabila k pogovorom za oblikovanje morebitne projektne koalicije. »V Sloveniji je očitno vse mogoče. Vlado, ki jo je oblikovala stranka s komaj 13 poslanci, smo že imeli. Zdaj se očitno tega loteva stranka, ki jih ima pol manj,« je dejal in dodal: »Če si Slovenke in Slovenci želijo še enega takšnega eksperimenta, bomo z veseljem in zanimanjem opazovali, kako se bo končal. Mislim pa, da si tega ne želijo in da so pred nami zelo verjetno četrte predčasne volitve.«

Predsednik NSi Matej Tonin je danes povedal, da je poleg vabila SAB doslej prejel še dve vabili za pogovore o morebitnem oblikovanju vlade, ni pa želel razkriti, od koga. Dejal je, da bi bili pripravljeni resno govoriti o vstopu v novo vlado, če bi lahko v njej uresničili vsaj polovico od svojih 10 prednostnih projektov.

Toninu se nikamor ne mudi

»Bolje si je vzeti kakšen dan, teden več časa, stvari dobro premisliti, predvsem pa se o vsebini dobro pogovoriti. Ker če bomo v nekaj hiteli, bo to kratkega veka,« pravi predsednik NSiMatej Tonin.

Na vprašanje, ali bi šel v vlado SDS in Janeza Janše, je dejal, da ta vlada ni odvisna samo od Janše ali njega, ampak potrebujejo za sestavo 46 glasov. »Kaj nam pomaga nova vlada, če bi čez pol leta ponovno razpadla. Zato bomo pri vseh pogovorih vztrajali zelo natančno, da se moramo danes konkretno dogovoriti, katere stvari nameravamo realizirati, šele potem se lahko pogovarjamo o tem, ali nas ta vlada zanima ali ne,« je povedal.

Pahor vidi spremembe

Predsednik republike Borut Pahor meni, da je zelo pomembno, da po odstopu premierja Marjana Šarca potekajo pogovori med strankami in poslanskimi skupinami. »To, da po letu in pol, ko takrat dialoga na nek način ni bilo, danes pa je, kaže na neko spremembo, ki je obetavna.« Zaveda se, da to še ne pomeni, da ta dialog nujno vodi v dogovor o vladi.

»Mislim, da je dialog osnova vseh rešitev, zlasti dobrih,« je dejal Pahor v nagovoru Forumu Kluba slovenskih podjetnikov. Kot je dejal, se še ne ve, ali bodo ti pogovori vodili v oblikovanje nove vlade. »Ampak to obeta, daje optimizem,« je dejal.

Let's block ads! (Why?)



2020-02-03 11:35:33Z
https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMiamh0dHBzOi8vd3d3LmRuZXZuaWsuc2kvMTA0MjkyMTM0NS9zbG92ZW5pamEvc2FiLWplLW5hLXBvZ292b3Itby1vYmxpa292YW5qdS1zcmVkaW5za2UtdmxhZGUtcG92YWJpbGEtZGVzdXPSAQA?oc=5

Čítať ďalej >>>>


No comments:

Post a Comment