Pages

Sunday, November 10, 2019

Ruski zgodovinar umoril študentko, nato pa preoblečen v Napoleona nameraval storiti samomor - Delo

Ruski zgodovinar umoril študentko, nato pa preoblečen v Napoleona nameraval storiti samomor - Delo

Zgodba spominja na filmsko grozljivko, a je žal resnična. Potem ko so včeraj iz reke Mojka v Sankt Peterburgu rešili znanega zgodovinarja in profesorja Olega Sokolova, so potapljači v reki odkrili ostanke trupla, ki ne pripada domnevni profesorjevi žrtvi. Ali je najdba povezana s Sokolovim, osumljenim umora, še ni znano. Potapljači bodo danes nadaljevali iskanje.

Ruska tiskovna agencija Tass navaja pričevanje enega od potapljačev, da najdeni ostanki ne pripadajo dekletu, ki naj bi jo umoril Sokolov. Zgodovinarja so včeraj podhlajenega rešili iz reke, nato pa v njegovem nahrbtniku odkrili ženski roki in pištolo. Domnevajo, da je Sokolov padel v reko, ko se je poskušal znebiti trupla. Sanktpeterburški preiskovalci so nemudoma sprožili preiskavo zaradi suma umora.

Olega Sokolova zaradi podhladitve zdravijo v bolnišnici. Po poročanju ruskih medijev je bil pijan in je padel v reko, ko se je poskušal znebiti dokazov v nahrbtniku.

Oleg Sokolov je danes vendarle priznal umor svoje ljubice in študentke. Profesor zgodovine, ki so ga aretirali v soboto, je priznal tudi, da je njeno truplo razkosal. »Priznal je krivdo,« je povedal odvetnik Sokolova Aleksander Počujev. Dodal je, da njegova stranka obžaluje dejanje in sodeluje s preiskovalci. Sokolov naj bi preiskovalcem povedal, da je svojo ljubico ubil med sporom, nato pa odžagal njeno glavo, roke in noge. Njeno truplo je nameraval odvreči, potem pa preoblečen v Napoleona storiti samomor na javnem kraju, navaja STA.

Žrtev je profesorjeva študentka Anastasija Eščenko. Sumi, da je imela 24-letnica intimen odnos s Sokolovim, s katerim sta sicer sodelovala pri več znanstvenih raziskavah, so se tako potrdili. Eščenkova je prišla v Sankt Peterburg iz regije Krasnodar in pred tremi leti diplomirala na univerzi. Pojavili so se tudi namigi, da naj bi Sokolov pretepal študentke.


Nosilec francoske legije časti


Oleg Sokolov se je rodil leta 1956 v Leningradu. Je izredni profesor na oddelku za moderno zgodovino univerze v Sankt Peterburgu. Napisal je vrsto monografij o francoski vojski in Napoleonu. Leta 2003 mu je francoski predsednik Jacques Chirac podelil najvišje državno odlikovanje - legijo časti - za njegov prispevek k popularizaciji francoske zgodovine in vojske. Sokolov je tudi začetnik gibanja za uprizoritev zgodovinskih bitk.

Študenti so ga opisovali kot nadarjenega predavatelja, ki je govoril francosko in jih očaral z znanjem o Napoleonu. Po drugi strani pa je bil po njihovih besedah tudi precej čudaški - svojo ljubico je klical Josephine in zahteval, da ga naslavljajo z »gospod«. Po poročanju agencije Tass je leta 1976 v Sovjetski zvezi ustanovil prvo takšno skupino. Leta 2006 je nato ustanovil tudi gibanje za rusko vojaško zgodovino, ki združuje klube vojaške zgodovine v 52 ruskih pokrajinah.

Sokolov je bil tudi član francoskega inštituta za znanost, ekonomijo in politiko (Issep). V uradni izjavi za javnost so ob odzivu na srhljivo novico zapisali, da so zaprepadeni: »Nikoli si nismo predstavljali, da bi bil Oleg Sokolov zmožen takšnega zločina.« Issep je ustanovila Marion Maréchal, nečakinja političarke Marine Le Pen.

Let's block ads! (Why?)



2019-11-10 09:38:34Z
https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMiaWh0dHBzOi8vd3d3LmRlbG8uc2kvbm92aWNlL3N2ZXQvdi1uYWhyYnRuaWt1LXVnbGVkbmVnYS1ydXNrZWdhLXpnb2RvdmluYXJqYS1uYXNsaS16ZW5za2ktcm9raS0yNDczNDguaHRtbNIBAA?oc=5

Čítať ďalej >>>>


No comments:

Post a Comment