Pages

Wednesday, November 27, 2019

'Stavba je dobesedno skakala' - 24ur.com

'Stavba je dobesedno skakala' - 24ur.com

Tragična bilanca potresa v Albaniji: 23 mrtvih, 600 poškodovanih in porušene številne stavbe. Številni so bili noč prisiljeni preživeti na prostem, iz Drača in Tirane pa medtem prihajajo zgodbe prebivalcev, ki opisujejo, kako so zgradbe med potresom dobesedno 'skakale'. Med umrlimi je tudi starejša ženica, ki je vnučka rešila tako, da ga je zaščitila s svojim telesom.

Najbolj poškodovano je obmorsk mesto Drač. Številni prebivalci so ostali brez strehe nad glavo in so noč tako preživeli v šotorih na nogometnem igrišču.FOTO: AP

Potres, ki je zahod Albanije prizadel v torek zgodaj zjutraj, je po zadnjih podatkih zahteval 23 smrtnih žrtev in več kot 600 poškodovanih.

Dve mrtvi ženski so našli v ruševinah stanovanjske stavbe v vasi Thumane na severu Albanije, v mestu Kurbin pa je nek moški umrl, ko je v paniki skočil iz stavbe, je včeraj sporočila predstavnica za odnose z javnostmi albanskega obrambnega ministrstva. Štiri trupla so našli v porušenih stavbah v Draču, še en moški pa je umrl v bližini mesta Lezhe na severu države.

Med umrlimi naj bi bila po poročanju lokalnih medijev, ki se sklicujejo na reševalce, tudi starejša ženica, ki je vnuka rešila tako, da ga je zaščitila s svojim telesom.

Albanska ministrica za obrambo Olta Xhacka je sicer dejala, da je poškodovanih 135 ljudi, medtem ko lokalni mediji poročajo o več sto ranjenih.

Potres je zahod Albanije prizadel zgodaj zjutraj v torek. Tudi več ur po potresu reševalci domnevajo, da je pod ruševinami še več žrtev. Točno število umrlih in ranjenih bo namreč jasno, ko bodo odstranili vse ruševine.

Gasilci, policisti in meščani zdaj tako pospešeno odstranjujejo ruševine, predvsem v Thumanu. Večina tamkajšnjih porušenih zgradb je bila zgrajenih iz opeke, delo pa je tako še posebej težavno. Jim je pa uspelo štiri ure po potresu izpod ruševin rešiti človeka, a naj bi bil močno poškodovan.

Za prikaz vsebine je potrebno omogočite piškotke družbenih omrežij. Omogoči piškotke

Po navedbah albanskega inštituta za geološke vede v Tirani ter nemškega centra za geološke raziskave v Potsdamu je bila magnituda potresa 6,3, po navedbah ameriškega seizmološkega urada (USGS) 6,4. Žarišče potresa je bilo približno 10 kilometrov severno od Drača in 30 kilometrov zahodno od Tirane v Jadranskem morju na globini 10 kilometrov.

V Tirani, Draču ter drugih krajih so se zaradi potresa porušile številne hiše. Ljudje so v paniki, z otroki v naročju, kričali in bežali na ulice.

Tresenje tal so občutili na celotnem Balkanu ter severozahodu Grčije in južni Italiji, pa tudi v Sloveniji. Gre za enega najmočnejših potresnih sunkov na tem območju v zadnjih letih. Čez dan je sledilo več popotresnih sunkov, a noben ni bil tako močan kot prvotni potres.

Je pa tokratni potres že drugi v nekaj mesecih na tem območju - 21. septembra ga je stresel potres z magnitudo 5,6.

Ljudje so noč preživeli na ulicah.FOTO: AP

Pomoč Albaniji so ponudile številne države. Tam so - kot kaže - tudi že hrvaški reševalci. Načelnik štaba Oboroženih sil Republike Hrvaške (OSRH) Mirko Šundov je potrdil, da Hrvaška Albaniji pošilja pomoč, ter da v potresu ni bilo poškodovanih hrvaških državljanov.

V Albaniji je bilo v času potresa tudi 11 hrvaških Frontexovih policistov, a je po poročanju hrvaškega portala 24sata z nimi vse vredu in so zdaj prav tako priskočili na pomoč pri iskanju preživelih in odstranjevanju ruševin.

Pomoč pri iskanju in reševanju preživelih so ponudili tudi zagrebški gasilci, so sporočili iz hrvaškega urada za ukrepanje v nujnih primerih. Na podlagi ukaza glavnega gasilskega poveljnika Republike Hrvaške sta na voljo za pomoč v Albaniji - v kolikor bi jo potrebovali - dve ekipi profesionalnih gasilcev Javne gasilske službe Zagreba, specializirani za reševanje izpod ruševin, poroča 24sata.

Javljajo se tudi domačini, ki opisujejo, kako so stavbe med potresom dobesedno "skakale in poplesavale". 48-letna Marjana Gjoka iz vasi Thumane je v času potresa spala v svojem stanovanju v četrtem nadstropju petnadstropnega bloka. Sunek je bil tako močan, da je se je zgornje nadstropje zrušilo. "Strop se je podrl, sploh ne vem, kako nam je uspelo pobegniti. Bog nam je pomagal," je dejala Gjoka. V stanovanju so bili štirje, tudi njena triletna nečakinja.

Pomoč pošilja tudi Slovenija: v ekipo civilne zaščite EU nominirala dva strokovnjaka

Vlada Republike Slovenije je na današnji dopisni seji sklenila, da ob potresu v Albaniji kot pomoč prek mehanizma Unije na področju civilne zaščite tja pošlje dva strokovnjaka za pomoč pri koordinaciji mednarodne pomoči pri odpravi posledic potresa. Napotitev je predvidena za obdobje desetih dni.

Naloga strokovne ekipe bo pomoč albanskim oblastem pri oceni stanja, sprejemu mednarodne pomoči in pri oceni poškodovanosti objektov.

Pomoč v obliki reševalnih enot so albanski strani sicer že potrdile Grčija, Italija in Romunija.

Ministrstvo za obrambo bo še naprej spremljalo nastalo situacijo v Albaniji po potresu in po potrebi predlagalo dodatno pomoč, so zapisali v sporočilu za javnost.

Glasujte za 24ur.comFOTO: 24ur.com

Let's block ads! (Why?)



2019-11-27 08:31:40Z
https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMiUGh0dHBzOi8vd3d3LjI0dXIuY29tL25vdmljZS9zdmV0L3RyYWdpY25hLWJpbGEtcG90cmVzYS12LWFsYmFuaWppLTIzLW1ydHZpaC5odG1s0gEA?oc=5

Čítať ďalej >>>>


No comments:

Post a Comment