Pages

Tuesday, November 19, 2019

V Dravogradu sirena naznanila konec nevarnosti poplav - 24ur.com

V Dravogradu sirena naznanila konec nevarnosti poplav - 24ur.com

Pretok reke Drave se znižuje, tudi napovedi so ugodne, zato je štab civilne zaščite v Dravogradu sprožil sireno, ki je oznanila konec nevarnosti poplav. Gasilci in civilna zaščita bodo začeli umikati protipoplavne vreče in prepreke, je povedal dravograjski podžupan in član civilne zaščite Anton Preksavec.

Sireno, ki je opozarjala na možnost poplavljanja Drave in Meže, so v Dravogradu sprožili v ponedeljek dopoldne. Narasla Drava je zalila nekatera območja ob reki, med drugim pešpot ob Dravi, ni pa ogrožala objektov, saj pretok Drave v Dravogradu ni presegel 1400 kubičnih metrov na sekundo, kar bi že ogrozilo objekte.

Dravograjski podžupan in član civilne zaščite Anton Preksavec je še enkrat izpostavil, da je bila izmenjava informacij med njihovo in civilno zaščito sosednje avstrijske občine Labot zelo dobra, prav tako je poudaril pomen komunikacije med upravljavcema Drave na obeh straneh meje, družbama Dravske elektrarne Maribor (DEM) in Verbund.

Narasla Drava poplavlja na več mestih ob strugi, njen pretok pa bo v sredo in v prihodnjih dneh še vedno velik, opozarja Agencija RS za okolje (Arso). Tako je še vedno v veljavi opozorilo za nevarnost poplav v več občinah ob strugi na Mariborskem in Ptujskem ter v Dravogradu, a večjih težav za zdaj ni. Tudi vodnatost ostalih rek je večinoma velika.

Medtem so tudi v avstrijskem Labotu že v ponedeljek zvečer sprostili promet skozi središče kraja, ki je bilo zaradi grozeče Drave zaprto, danes pa so začeli odstranjevati tudi protipoplavne vreče, je povedal Preksavec.

Nekaj po 15. uri je bil po podatkih DEM pretok Drave pri hidroelektrarni Dravograd pod 600 kubičnih metrov na sekundo.

Prihodnji pretok odvisen od razmer v Avstriji

O povečanem pretoku reke Drave začne v skladu s protokoli in pravilniki avstrijski upravljavec Drave, družba Verbund, obveščati slovenskega, Dravske elektrarne Maribor (DEM), pri pretokih nad 800 kubičnih metrov na sekundo. Sodelovanje je zelo dobro, zgledno, zatrjujejo v DEM in navajajo, da protokol obveščanja od nekdaj deluje nemoteno.

Sodelovanje v primeru povišanih pretokov reke Drave poteka"na visokem kakovostnem nivoju v smislu proaktivnega komuniciranja",so danes sporočili iz DEM, kjer poudarjajo, da brez tovrstnega sodelovanja in komunikacije, ki poteka po več kanalih in na različne načine, upravljanje vodotoka reke Drave kot celote ne bi bilo možno.

"Izjave posameznikov, ki so se te dni pojavljale v medijih in skušale nakazovati na nasprotno, niso na mestu in dišijo po iskanju pozornosti v situacijah, ki za to, milo rečeno, niso primerne,"so navedli v DEM.

Zaradi poplav leta 2012 za 107 milijonov tožb zoper Verbund

Ob tem so poudarili tudi, da sam protokol obveščanja od nekdaj deluje nemoteno in je deloval tudi v času poplav novembra leta 2012, "kjer torej ni šlo za težavo v komunikaciji, temveč za odločitev družbe Verbund glede praznjenja bazenov hidroelektrarn, kar je imelo znane posledice".

Zaradi posledic poplavljanja Drave novembra 2012 so namreč, kot je znano, na slovenskih sodiščih oškodovanci - med njimi so posamezniki, podjetja, društva, občine in država - proti Verbundu vložili okoli 80 tožb, s katerimi od Verbunda terjajo za 107 milijonov evrov odškodnin. Menijo namreč, da je prav Verbund s svojim ravnanjem in upravljanjem Drave ter na njej zgrajenih akumulacij povzročil velik poplavni val, ki je prizadel prebivalce in občine domala ob celotni strugi reke v Sloveniji. Nobena od vloženih tožb še ni dočakala epiloga.

Ena od večjih je tožba Mestne občine Maribor, ki od Vebrunda terja več kot pol milijona evrov odškodnine. Nadaljevanje obravnave te tožbe je bilo na mariborskem sodišču razpisano za ta četrtek, a je bilo danes preklicano, je razvidno s spletne strani Okrožnega sodišča v Mariboru.

Pretok Drave bo velik tudi prihodnje dni, večjih težav ni

Pretok Drave bo v sredo in v prihodnjih dneh še vedno velik, v zgornjem toku bo podoben današnjemu, v spodnjem pa se bo nekoliko zmanjšal. Predviden dotok iz Avstrije za prihodnje dni je 1100 kubičnih metrov na sekundo, navaja Arso, ki je za območje struge spodnjega toka Drave za danes izdal oranžno opozorilo, medtem ko je za območje zgornje struge Drave izdano rumeno opozorilo, ki opozarja na možnost razlivanja reke.

Po podatkih DEM se pretok Drave trenutno znižuje.FOTO: Bralec Marjan

Kot je povedal vodja ptujske izpostave uprave za zaščito in reševanje Drago Murko, bo opozorilo za nevarnost v veljavi predvidoma do četrtka. Razmere redno spremljajo, po trenutnih podatkih je zaradi poplavljenega cestišča še vedno zaprta glavna cesta Ptuj–Zavrč med Stojnci in Borlom. Obvoz je čez prehod Središče ob Dravi. V Stojncih je poplavljeno tudi igrišče.

Znotraj protipoplavnih nasipov se razliva tudi Mura

Sicer pa se znotraj protipoplavnih nasipov razliva tudi reka Mura, ki počasi še narašča. Ljubljanica se je razlivala na Ljubljanskem barju in počasi upada, povečujejo se ojezerjene površine kraških polj, opozarjajo hidrologi. Ostale reke po Sloveniji imajo veliko vodnatost, le v Pomurju je vodnatost srednja. Po napovedih bodo še nekoliko narasli posamezni vodotoki na zahodu države, v sredo pa se bo nekoliko povečala vodnatost vodotokov v vzhodni polovici države.

Erjavec prihaja v Dravograd

V Dravograd naj bi prišel tudi minister za obrambo Karl Erjavec, ki naj bi ga seznanili z aktualnimi razmerami in potekom dogajanja ob narasli reki Dravi. Prostovoljni gasilci bi ministra med drugim radi seznanili tudi s prizadevanji, da bi pridobili koncesijo za reševanje iz vode.

Na območju Zgornje Dravske doline imajo trenutno takšno koncesijo prostovoljni gasilci iz Vuhreda, v Dravogradu pa menijo, da bi glede na skorajda vsakoletno jesensko naraščanje reke in druge razmere ob reki Dravi bilo nujno, da jo pridobijo tudi v Dravogradu.

Let's block ads! (Why?)



2019-11-19 15:39:23Z
https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMiYmh0dHBzOi8vd3d3LjI0dXIuY29tL25vdmljZS9zbG92ZW5pamEvdi1kcmF2b2dyYWR1LW9wb3pvcmlsby16YS1uZXZhcm5vc3QtcG9wbGF2LXNlLXYtdmVsamF2aS5odG1s0gEA?oc=5

Čítať ďalej >>>>


No comments:

Post a Comment