Pages

Wednesday, January 8, 2020

Ajatola: Američanom smo dali klofuto. Trump: Vse je ok! - zurnal24.si

Ajatola: Američanom smo dali klofuto. Trump: Vse je ok! - zurnal24.si

"To ni dovolj," po nočnih npadaih pravi iranski vrhovni voditelj ajatola Ali Hamenej.

Iranski vrhovni voditelj ajatola Ali Hamenej je po nočnem obstreljevanju oporišč ameriške vojske v Iraku preko televizije nagovoril Irance. Dejal je, da je Iran z nočnimi napadi Ameriki zadal klofuto, ZDA označil za sovražnico. 

Iran je sinoči izstrelil 22 raket na dve iraški oporišči, kjer so tako ameriški kot koalicijski vojaki - pet na bazo v Erbilu na kurdskem severu države, 17 pa na letalsko bazo Al Asad kakih 160 kilometrov severozahodno od Bagdada v provinci Anbar. Slednja velja za eno največjih v Iraku. Na območju Erbila se nahajajo tudi slovenski vojaki, ki bodo evakuirani. 


Iranski državni mediji obveščajo, da je v raketnih napadih najmanj 80 ameriških žrtev, povzema The Guardian. Mnogi zatrjujejo, da so te trditve neresnične in da med tujimi vojaki ni žrtev.

"Kar je pomembno je, da se mora končati pokvarjena prisotnost ZDA v regiji," je dejal Hamanej. ZDA je ocenil kot izvor zla v regiji. "Američani so regiji prinesli samo vojno in uničenje."  

Hamanej je poudaril, da "tovrstna vojaška akcija ni dovolj", ko gre za tako pomemben incident, kot je umor vplivnega iranskega generala in poveljnika elitnih enot revolucionarne garde Al Kuds Kasema Solejmanija. Solejmani je bil ubit v ameriškem atentatu konec preteklega tedna. V primeru ameriškega povračila bo iranski odziv še bolj uničujoč, napoveduje Hamanej. 

 | Avtor: Profimedia Profimedia

"Vse je v redu! Rakete izstreljene iz Irana na dve vojaški bazi v Iraku. Ocenjevanje žrtev in škode poteka. Za zdaj je vse v redu. Imamo daleč najmočnejšo in najbolje opremljeno vojsko kjerkoli na svetu!" pa je ponoči tvital ameriški predsednk Donald Trump. 

Letalska baza Al Asad je eno največjih oporišč vojakov ZDA v Iraku. Tam se nahajajo tudi vojaki koalicijskih držav. 

Po ameriški invaziji na Irak leta 2003, ko jo je iraška vojska hitro zapustila, pa je baza postala veliko oporišče ameriške vojske, drugo največje v Iraku, v katerem je bilo regionalno poveljstvo za zahodni Irak. Bila je tudi pomembno logistično središče, zlasti za transport goriva. V bazi so bili nameščeni tudi britanski vojaki.

Američani so bazo hitro nadgradili in še dodatno razširili. Je tako velika, da ima več kinodvoran, plavalnih bazenov, restavracij in celo dve avtobusni liniji. Ima tudi športne dvorane in celo osnovno šolo, srednjo šolo in bolnišnico. Kot navaja britanski BBC, spominja na katero od ameriških predmestij.

V Iraku okoli 6000 ameriških vojakov

Ko so Američani v letih 2009 in 2010 začeli zapuščati Irak in začeli predajati odgovornost za varnost v državi iraških varnostnim silam, je bila baza Al Asad ena zadnjih, ki so jo zapustili. Uradno so jo iraški vojski predali 31. decembra 2011.

Nekaj ameriških vojakov je vendarle ostalo v Iraku, nekaj pa jih je prišlo nazaj tudi zaradi boja proti džihadistični skupini Islamska država. Po ocenah BBC je trenutno v Al Asadu okoli 1500 ameriških vojakov, v celotnem Iraku pa po navedbah New York Timesa okoli 6000. Na vrhuncu operacije Iraška svoboda jih je bilo sicer v tej državi nameščenih okoli 150.000.

Nameščeni so tudi v letalski bazi v Erbilu na kurdskem severu Iraka. Po navedbah ameriške vojske je tam nameščenih več kot 3600 vojakov in civilnih oseb iz skupno 13 držav. Med njimi je v kontingentu pod nemškim poveljstvom tudi šest slovenskih vojaških inštruktorjev, ki jih bodo zdaj po iranskem raketiranju evakuirali. Svoje vojake iz Iraka zaradi nevarnosti spopada umikajo tudi druge države.

Urijo kurdske borce

V tej bazi so sicer izvajali urjenje kurdskih borcev za boj proti IS, ki je leta 2015 v bliskoviti akciji zavzela obsežna območja v Siriji ter na zahodu in severu Iraka, med njimi tudi mesto Mosul, ki je od Erbila oddaljeno manj kot 100 kilometrov. Po navedbah New York Timesa pa je bil iz te baze izveden tudi napad ameriških specialcev na voditelja IS Abu Bakra al Bagdadija, ko je bil oktobra lani ubit. Osem ameriških helikopterjev je poletelo prav iz te baze.

slovenska vojska, afganistan Irak Slovenija Hrvati in Nemci se umikajo, Slovenci ostajajo

Iraški parlament je sicer v soboto od vlade v Bagdadu z nezavezujočo resolucijo zahteval, da se jim odreče gostoljubje. V noči na sredo pa je bila baza tarča iranskih raket, s katerimi se je Teheran maščeval za petkovo likvidacijo visokega generala Kasema Solejmanija, ki so jo izvedli Američani z brezpilotnim letalom.

Let's block ads! (Why?)



2020-01-08 09:46:00Z
https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMiV2h0dHBzOi8vd3d3Lnp1cm5hbDI0LnNpL3N2ZXQvaGFtZW5lai1hbWVyaWNhbm9tLXNtby1kYWxpLWtsb2Z1dG8tdHJ1bXAtdnNlLWplLW9rLTMzOTg1MtIBV2h0dHBzOi8venVybmFsMjQuc2kvYW1wL3N2ZXQvaGFtZW5lai1hbWVyaWNhbm9tLXNtby1kYWxpLWtsb2Z1dG8tdHJ1bXAtdnNlLWplLW9rLTMzOTg1Mg?oc=5

Čítať ďalej >>>>


No comments:

Post a Comment